Interneti päev ⟩ Veebikonstaabel: Facebooki seinal ei tasu jagada infot oma tervise kohta

Kadrin Karner
, Pärnu Postimehe peatoimetaja asetäitja
Copy
Veebikonstaabel Ville Räniku sõnutsi on valeinfot uue koroonaviiruse kohta levitatud palju nii kodumaal kui kaugemal, sest alternatiivne “tõde” on inimestele mugavam.
Veebikonstaabel Ville Räniku sõnutsi on valeinfot uue koroonaviiruse kohta levitatud palju nii kodumaal kui kaugemal, sest alternatiivne “tõde” on inimestele mugavam. Foto: Margus Ansu

Aprillis tegi üks Pärnu toitlustusettevõtteid sotsiaalmeedias üleskutse ja lubas koroonahaigetele koju viia tasuta pitsa. Veebikonstaabel Ville Ränik nimetas teguviisi kiiduväärseks, kuid andis siiski firmale märku, et avalikult nähtavale Facebooki seinale ei tohiks kirjutada oma terviseseisundi kohta.

Veebikonstaabli soovitusi võeti kuulda ja edaspidi ootab ettevõte infot postkasti. Ränik rõhutab, et enda tervisest on inimesel küll õigus rääkida, kuid see ei tähenda, et isikuandmeid võiks või tasuks kõhutäie vastu vahetada, kuna säärane teguviis pruugib tuua ebamugavusi (näiteks kirjutati aprilli alguses perest, keda muserdavad kuulujutud).

Kas vastab tõele, et küberkuritegevus on juba ammu “kasumlikkuselt” ületanud narkokuriteod?

Selliseid numbreid on tõepoolest välja öeldud, kuid kuritegevuse kahju ei saa ainult rahas mõõta. Samamoodi ülejäänud kuritegevuse liikidega võib küberkuri­tegude tulemus olla suur privaatsuse riive ja emotsionaalne kahju. Näiteks: delikaatsete andmete abil väljapressimine, kuid näiteks haiglate ründamise puhul võib see põhjustada mängu inimeludega. Sõltuvalt finantskahju suurusest on sellel märksa raskemad tagajärjed (ettevõtte pankrot, töökohtade kaotus) kui see, et keegi jäi üksnes rahast ilma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles