"Maskid" – mitte ükski vastus pole vale

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Jan Leo Grau avas üleeile Pärnu linnagaleriis kunstnike majas näituse “Maskid”, mis esitleb pool­abstraktseid teoseid maskidest, viidates nii praegu päevakajalisele enesekaitsevahendile kui eri kultuuride traditsioonidele ja psühholoog Carl Gustav Jungi defineeritud persona’le.
Jan Leo Grau avas üleeile Pärnu linnagaleriis kunstnike majas näituse “Maskid”, mis esitleb pool­abstraktseid teoseid maskidest, viidates nii praegu päevakajalisele enesekaitsevahendile kui eri kultuuride traditsioonidele ja psühholoog Carl Gustav Jungi defineeritud persona’le. Foto: Urmas Luik

Nii palju kui on inimesi, on arvamusi. Ja nii palju kui on silmi, on vaateid. Öeldakse, et ilu on vaataja silmades. Samuti on kombeks rääkida, et kunsti üle ei vaielda. Ent tihti, galeriisse sisenedes, oleme pinges: peopesad higistavad, silmad väldivad kaasinimeste pilke. Liigume ühe taiese juurest teiseni, loeme tööde pealkirju ja püüame mõista, ­mida kunstnik loominguga öelda tahab. Kardame oma mõtteid, sest usume, et kunstnik on meie tunnetele seadnud piirid ja teised saavad öeldust paremini aru.

Pärnus tegutsev kunstnik Jan Leo Grau tahab üleeile siinses linnagaleriis kunstnike majas avatud näitusega “Maskid” kaotada sildid ehk looja positsiooni. Tema hinnangul tuleb kunstniku ja külastaja vaheline suhtlus muuta vabamaks. “Kui läheneda liberaalsemalt, annad vaatajale võimaluse näha seda, mida ta tahab näha. (...) Igaüks analüüsib omamoodi,” rääkis Grau. Nii valgub looming raamidest justkui välja, sest taiestel pole pealkirju. Teose sisu ja mõtte leiab näitusekülastaja, tuginedes oma kogemusele ja elule. Kes näeb auku, kes nägu – ükski vastus pole vale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles