Galerii ja video: aktinäitus lennutab naise ja mehe taevasse

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Pärnu uue kunsti muuseumi igasuvine aktinäitus tõstab mehe ja naise tänavu taevastesse avarustesse. Väljapaneku altaril näeb Poola kunstniku Andrzej Strumillo mütoloogilist maalisarja “Lend”, mistõttu 27. korda toimuv kunstisündmus kannab nime “Mees, naine, lend”.

Näituse kuraator Mark Soosaar nentis kurba tõde, et aprillis lahkus poeet, maalikunstnik, graafik ja filosoof Strumillo oma 93. eluaastal maisest paradiisist teispoolsusesse, järgnedes Poola helikunsti suurkujule Krzysztof Pendereckile. Strumillot ja Penderecki sidus Eestiga Arvo Pärt, kelle kohta Strumillo illustreeris ekspressiivsete joonistustega raamatu.

“Mul on väga kahju, et ma ei jõudnud enne 9. aprilli Strumillo juures ära käia, sest ta elab kohe Leedu-Poola piiri taga järve ääres metsa sees. Aga mul on hirmus hea meel, et meil õnnestus tema tütre Anna ja diplomaatide abiga üks tema peateostest siia tuua, sest inimkond on alati unustanud, kuidas saaks jalad maast lahti ja taevasse minna. Ja sealt tagasi tulla, sest taevasse nagunii me kõik satume, aga tore oleks ju maa peal jätkata,” kõneles Soosaar. “See hästi sügav katoliiklik, samal ajal mütoloogiline ja jõuline sari peaks andma üsna palju usku inimesse juurde. Arvan, et usku, et inimkond jääb maamunale alles, on meile kõigile vaja, sest see usk on hakanud tõsiselt mõranema."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles