Uued rajatised utsitavad õpetajaidki liikuma

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Pärnu Mai kool rajas programmi raames oma õuele kiigest ja ronimis-, turnimis-, tasakaalu- ja treenimisatraktsioonidest koosneva kõigile avatud spordikompleksi.
Pärnu Mai kool rajas programmi raames oma õuele kiigest ja ronimis-, turnimis-, tasakaalu- ja treenimisatraktsioonidest koosneva kõigile avatud spordikompleksi. Foto: Pärnu linnavalitsus

Pärnu Mai, Kuninga tänava, Ülejõe ja Vanalinna põhikoolis ning Tõstamaa keskkoolis ja Paikuse koolis kujunes lõppev kooliaasta väga tegusaks ja liikumisrohkeks nii õpilastele kui õpetajatele.

Kogu kooliperet haarava liikumisentusiasmi ja harjumuste kujundamine on üks programmi eesmärke. Füüsiliselt aktiivse koolipäeva sisustamisel olid koolidele abiks nii programmi pakutavad koolitused kui mängu- ja spordivahendid, mille soetamist toetas Pärnu linn.

“Liikuma kutsuv kool” on koosloomel põhinev võrgustik, mida veab Tartu ülikooli (TÜ) spordi- ja füsioteraapia instituudi liikumislabor, kus samuti osalevad TÜ ühiskonnateaduste instituut, hariduseksperdid ja veel paljud partnerid. 

Mullu võrgustikuga ühinenud kuus Pärnu üldhariduskooli hindasid oma kooli liikumisvõimalusi, määrasid arengusuunad ja koostasid tegevuskava. Tuli mõelda, kuidas panna nii õpilased ja õpetajad senisest rohkem liikuma, mismoodi sisustada vahetunnid, et need soosiksid nutivahendis olemise asemel füüsilist aktiivsust, ja mil moel meelitada lapsi läbima marsruuti kodu-kool-kodu jalgsi või rattal.

Linn toetas kõigi programmiga liitunud koolide soovi ja eraldas iga õppeasutuse eelarvesse 10 000 eurot.

Virve Laube

“Koolid esitasid linnavalitsuse haridusosakonnale taotluse, kus  kirjeldasid, mida soovitakse siseruumides või õuealal ette võtta, et luua kooliperele kogu koolipäeva jooksul võimalused-eeldused aktiivselt liikuda,” rääkis Pärnu linnavalitsuse üldhariduse peaspetsialist Virve Laube.

“Linn toetas kõigi programmiga liitunud koolide soovi ja eraldas iga õppeasutuse eelarvesse 10 000 eurot. Raha eraldati õueala turvalisemaks muutmiseks, liikumisalade ja väljakute-atraktsioonide väljaehitamiseks ja siseruumides liikumisvõimaluste loomiseks,” loetles Laube, kes ühtlasi on koolidele programmi kontaktisik.

Koolid kasutasid toetusraha eri moel.

Ülejõe põhikooli staadionil valmis linna ainus muudetavate raskustega välijõusaal, kus seitset välijõusaali seadet võivad tarvitada kõik huvilised.
Ülejõe põhikooli staadionil valmis linna ainus muudetavate raskustega välijõusaal, kus seitset välijõusaali seadet võivad tarvitada kõik huvilised. Foto: Pärnu linnavalitsus

Mai kool rajas kooliõuele kiigest ja ronimis-, turnimis-, tasakaalu- ja treenimisatraktsioonidest spordikompleksi, mis on mõeldud nii kooliperele kui ülejäänud huvilistele vabalt kasutamiseks.

Kuninga tänava kool soetas eri spordivahendeid nagu jalgpalliväravad, välitennise lauad, saalihoki-, sulgpalli- ja kettagolfivarustus, ronimisredelid ja -tunnel, hulga isesuguseid palle.

Kokkupandavad kettagolfikorvid sai Vanalinna põhikool, peale nende hangiti koordinatsiooni, liikumist, kiirust ja osavust arendavad mängud, interaktiivne mängupõrand. Võimlas on õpilaste ja õpetajate käsutuses sõudeergomeeter, jooksulint ja spinninguratas.

Ülejõe põhikoolgi ostis uue disc golf’i varustuse ja mitmesugust spordiatribuutikat, kooli staadionil sai äsja valmis Pärnu linna ainus muudetavate raskustega välijõusaal. Põhjalikku lihastreeningut võimaldavad seitset välijõusaali seadet võivad kasutada kõik huvilised.

Paikuse põhikool rajas kooli sisehoovi liikumisraja ja plaanib seda koolimajjagi.

Pärnu linn eraldas programmidga liitunud koolidele 10 000 eurot, mille eest Paikuse kool rajas muu hulgas kooli sisehoovi liikumisraja.
Pärnu linn eraldas programmidga liitunud koolidele 10 000 eurot, mille eest Paikuse kool rajas muu hulgas kooli sisehoovi liikumisraja. Foto: Pärnu linnavalitsus

Tõstmaa keskkool sai programmi raames nii lauatennise lauad, multifunktsionaalse kuue eri mänguga mängulaua, projektori, mis on abiks tantsu- ja mänguvahetundides, ronimisseina kui hulga muud tarvilikku.

“Samuti on õpetajad põiminud kehalise liikumise elemente koolitundidesse ja ühisüritustesse, soositud on jalgsi või rattal liikumine,” märkis Laube.

Liikumismõtteid on aidanud koguda “Liikuma kutsuva kooli” ideepank.

Suure osa programmist moodustavad kogu koolipere koolitused, mille läbinud saavad kaasa teadmised, oskused ja materjali, mis on abiks mängu- ja tantsuvahetundide sisustamisel. Neil koolitustel osalesid kõigi kuue kooli õpilased-õpetajad.

Mai, Kuninga, Vanalinna, Ülejõe, Paikuse ja Tõstamaa kool jätkavad programmis järgmisel õppeaastal, nende kõrval plaanivad ühineda Audru, Jõõpre, Rääma, Raeküla ja Tammsaare kool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles