Vabadus tantsida: kui Janne Ristimetsa tantsustuudio pere taas kokku sai

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy

Pärnus omanimelise tantsustuudio rajanud tantsupedagoog Janne Ristimets kutsus läinud nädalal Koidula muuseumi aeda koolipere ja lapsevanemad, et tänada neid toetuse eest sel keerulisel ajal. Tantsiti vast valminud aia uuel laval ja murul, tehti trikke ja visati lapsi õhku – nauditi vabadust. Vanemad kasvandikud valisid keha- ja tantsukeele, et valada endast välja tunded, mis viimaste kuudega kogunenud. Ja õpetaja Ristimets, kes seda kõike pealt vaatas, oli tänulik.

Märtsis, kui riigis kehtestati eriolukord ja huvikoolidki suleti, mõtles Ristimets, kas sügisel on kool alles. Ta oli üllatunud, segaduses ja nõutu. Postkasti jõudis mitu lepingu tühistamissoovi. Ta pages linnast loodusesse, osates rõõmu leida vähemalt sellest, et loodus pole lukus. Mõte hakkas liikuma: mida teha?

​Ühes oli ta kindel: õpetajaid ta lahti ei lase. “Andsin endale lubaduse ja teatasin ka neile, et seni, kuni on lapsevanemad, kes maksavad õppemaksu, maksan mina kogu personalile palka,” avaldas Ristimets. See õnnestus, sest usinamad emad-isad võtsid südameasjaks kool elus hoida. Toe ja sümboolse jõu pealt sündis eriline, toimiv ja kooli põhimõtetega ühtiv ajutine õppekava.

“Ma ei loonud seda kooli viis aastat tagasi selleks, et lapsi veel rohkem arvuti taha juhatada. Vastupidi!” teatas Ristimets. Nii oligi ta esimene sõnum asjaosalistele: “Minge metsa!” Pedagoog oli kindel, et lapsevanemad mõistavad, kui tähtis on liikuda: tantsida, joosta, kõndida ja joogat teha. “Esimesed videopostitused tegin tütar Aura Ingliga. Tegime hingamisharjutusi, andsime loovülesandeid ja suunasime lapsi ja noori ise looma ja looduses liikuma,” selgitas Ristimets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles