Piret Valgma: Mida ma veel oskan?

, karjääriteenuste peaspetsialist
Copy
Eesti töötukassa oskuste arendamise ja karjääriteenuste peaspetsialist Piret Valgma julgustab inimesi õppima uusi ameteid juhuks, kui vanamoodi enam edasi minna ei saa.
Eesti töötukassa oskuste arendamise ja karjääriteenuste peaspetsialist Piret Valgma julgustab inimesi õppima uusi ameteid juhuks, kui vanamoodi enam edasi minna ei saa. Foto: Eesti Töötukassa

Eesti majandus on kiiresti muutunud ja muutub tulevikuski. Kas ma olen valmis muutusteks? Sellele küsi­musele mõeldes on hirmu tunda normaalne. Hirmu põhjus on enamasti teadmatus, kardetakse seda, mida varem pole kogetud. Et ei peaks ­hirmu tundma, tuleks mõelda: mis on minu plaan B juhuks, kui samamoodi enam edasi minna ei saa? Hea uudis on see, et võimalus plaane teha on täiesti olemas ja siinkohal saab abi töötukassa karjääri­nõustajatelt.

Alateadvuses me ju adume, et kogu elu sama tööd teha ei saa, töömaailm ja majandus muutuvad, tehnoloogia pakub uusi võimalusi. Õppimist tasuks vaadata kui oma väärtuse tõstmist. Oma koduga teeme seda, hoides kinnisvara korras ja investeerides sellesse oma aega ja raha. Samasugust hoolt ja tähelepanu ­vajavad meie oskused ja teadmised.

Töö kõrvalt õppima asumine tundub keeruline, kuid tänapäeva õppimisvõimalused on palju paindlikumad kui 20 aastat tagasi. Koolid on mõistnud, et õppur ei ­tule enam otse keskkoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles