Piltuudis: Pärnu muuli tulepaak ootab remonti

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Sel kevadel võttis veeteede amet ette hädavajalikud tööd, taastades tule toimimise, ja ajutise lahendusega saadi paak sirgeks tagasi.
Sel kevadel võttis veeteede amet ette hädavajalikud tööd, taastades tule toimimise, ja ajutise lahendusega saadi paak sirgeks tagasi. Foto: Veeteede amet

Veebruaris vajus tormi järel viltu suvepealinna idamuuli rohelise triibuga tulepaak. Sel kevadel võttis veeteede amet ette hädavajalikud remonditööd, taastades tule toimimise, ja ajutise lahendusega saadi paak sirgeks tagasi. Siiski pole probleem lõplikult lahendatud.

Eeldatavasti põhjustas tulepaagi langemise vundamendialuste kivide äravajumine. Kuigi esialgu toimis navigatsioonituli edasi, kaldus paak veel rohkem vette, elektriühenduses tekkis lühis ja lõpuks seiskus olulise navigatsioonitule töö.

Nüüd tegi veeteede amet ära hädapärased tööd, kuid pole võimalik hinnata, kui kaua ajutine lahendus vastu peab. Amet on teinud kinnistu omanikule ehk Pärnu linnavalitsusele ka ettepaneku leida koos lahendus, kuidas muul rekonstrueerida ja kõrvaldada oht, et tulepaak taas vette vajub.

Veeteede ameti navigatsioonimärgistuse osakonna juhataja Andry Rütkinen rääkis, et torme ja merevee tõusu esineb Pärnu kandis igal aastal ja seetõttu on hakanud vanad muulid, eriti just idamuul, lagunema. Ta lisas, et tulepaak ei olnud varem päris muuli otsas, vaid meetreid eespool, seega kõrgete lainete eest kaitstud. Nüüd on aga suured graniitkivid muuli ümber laiali ja lained löövad otse vastu paagi vundamenti.

„Pärnu ida- ja läänemuuli tulepaagid on tähtsad laevaliikluse seisukohalt, sest neid kasutavad kõik Pärnusse suunduvad ja siit lahkuvad veeliiklejad,“ rääkis Rütkinen. Pimedas pole muulid nähtavad ja varitseb oht sõita kividele või madalikule, mille eest tulepaagid hoiatavad.

Pärnu idamuuli tulepaak on kasutusel aasta ringi. Paak on ehitatud 1889. aastal ja seda on uuendatud aastail 1958 ja 2001. Idamuul on üks suvepealinna ajaloolistest sümbolitest ja populaarne turistidegi hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles