Piistaoja talu pere klopiti üles enne hommikust lehmalüpsi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Omaaegsesse Tani külla Piista oja kaldale ehitas Mart Pool 1883. aastal elamu, kust tema poeg Theodor-Johannes koos perega sundküüditati.
Omaaegsesse Tani külla Piista oja kaldale ehitas Mart Pool 1883. aastal elamu, kust tema poeg Theodor-Johannes koos perega sundküüditati. Foto: Urmas Luik

Sirelite õitehullust jätkub jahedal kevadel jaanikuu keskpaigani, õrnlillade lõhnavate kobaratega põõsad on Piistaoja talu häärberi ees paisunud nii laiaks, et varjutavad mõlemale poole välisust kinnitatud pronksbareljeefid. Parempoolsel on kujutatud Piistaoja talu peremeest Theodor-Johannes Pooli, teisel tema töö jätkajat Edgar Keevallikut. Skulptor Mati Karmini paljuütlevus ilmneb 1989. aastal avatud loomingu detailides: Pooli esile­ulatuva näo kõrval on kujutatud lehmad, kukla taga aga sinelites püssimehed ja ülaosa täidab küüditamisrong.

Pärnu esimese maavanema, Asutava Kogu ja riigikogu kolme koosseisu liikme, nelja valitsuse põllutööministri, maareformi algataja, Eesti mustakirju karja aretusele alusepanija, rahvusvaheliselt tunnustatud põllumajandusteadlase ja isa Mart Pooli järel Piistaoja Eesti parimaks taluks kujundanud ja riigivanemalt “Külvaja” kuju pälvinud Theodor Pooli saatus oli punapöörde järel olla 14. juunil 1941 koos perega oma kodust sundväljasaadetu.

Erinõupidamise otsusega mõisteti teenekas põllumees surma ja teadaolevalt lasti maha 25. augustil 1942 Sverdlovski oblastis. Aga tema vaguniaknast visatud sedelike murega eliitkarja ja tõuaretuse jätkamise pärast jõudis aateinimesteni. Ja nüüd juba riikliku Piistaoja katsejaama juhatajaks määrati Edgar Keevallik, kelle nagu teistegi Pooli tööst lugupidajate abiga päästeti loomad nii Vene- kui Saksamaale saatmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles