Arst tutvustab pärnakaile oma erilist kunstikogu

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Professor Margus Punab.
Professor Margus Punab. Foto: Kristjan Teedema

Eeloleva reede õhtul kohtub siinsete kultuurisõpradega Pärnu uue kunsti muuseumis meestearstina tuntud Margus Punab, kes avaldab oma erilise kunstikogu saamise saladusi.

Nimelt on Punabi ainulaadne Eesti 20. sajandi kunsti kollektsioon sündinud püüuga anda edasi inimese anatoomiat ja psüühikat.

Rahvusvahelisel aktinäitusel “Mees, naine, lend” on väljas paarkümmend teost Punabi erakogust. Kohtumine tipneb Andrei Kutsila portreefilmiga “Summa” Poola kunstnikust Andrzej Strumillost, kelle maalisari “Lend” ripub sellesuvise aktinäituse altaril.

Kutsila film võitis 33. Pärnu filmifestivali peaauhinna parima kunstilise saavutuse eest.

Kui inimene tahab lennata, peab ta ise endale tiivad kasvatama. Seda kinnitavad kunstnikud, kelle meistriteoseid näeb 27. aktinäitusel. Peale Strumillo sarja on näitusel kaks altarit: soomlase Pauliina Turakka Purhose installatsioon “Paradiisi valvur” ja eestlase Jüri Arraku topeltmaal “Aadam” ja “Eva”.

Margus Punab on kirglik kunstikoguja.
Margus Punab on kirglik kunstikoguja. Foto: Kristjan Teedema

Kolm kunstialtarit paigutas kuraator Mark Soosaar nii, et tekib dialoog katolik-kanooniliste ja lihalik-luterlike tegelaste vahel. Oma mõttelt on tiivulised kõigi 15 kunstniku aktimaalid. Nende autorid on Strumillo (Poola), Purhonen ja Hannu Riikonen (Soome), Peter Diem (Holland), Anatoli Varvarov (Ukraina) ning Anu Raud, Enn Põldroos, Jaan Paavle, Arrak, Kaljo Põllu, Kaupo Kikkas, Mare Vint, Tõnis Vint, Nadežda Tšernobai, Priit Pangsepp (Eesti).

Näitus sündis koostöös Eesti kunstimuuseumi, Pro ArtiBus Fondi, Anna Strumillo ja Punabi ning Eesti ja Poola saatkonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles