Algav orelifestival rändab valguse ja pimeduse vahel

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Organist Ines Maidre suvitab tänavugi Pärnus ja sisustab kultuurisuve Eliisabeti kirikus.
Organist Ines Maidre suvitab tänavugi Pärnus ja sisustab kultuurisuve Eliisabeti kirikus. Foto: Mailiis Ollino

Pärast pinevat ootusaega on Pärnu orelifestivali korraldajatel rõõm kinnitada, et tänavune festival “Valgus ja pimedus” toimub siiski.

Kunstilise juhi Ines Maidre sõnutsi rippusid mitu ärevat kuud ürituse kohal koroonaviiruse tumedad pilved, mistõttu festivali algus venis paar nädalat. Olukord leevenes õnneks õigeks ajaks ja muusikapidu Eliisabeti kirikus sai rohelise tule.

Arvestades seda, et orelikontsertide publiku arv pole varemgi kippunud praeguse lubatud 100 inimest ületama ja et avaras kirikus piisab ruumi istuda kahemeetriste vahedega, võib siin end tunda palju turvalisemalt kui näiteks kaubanduskeskustes.

Augusti lõpuni loovad reedeõhtuti suvepealinna kirikuvõlvide all meeleolu organistid, otsides ja leides inspiratsiooni valguse ja pimeduse vastandusest. See kontrast ümbritseb meid kõikjal: kosmoses, looduses, religioonis, kunstis. Nagu maalikunstist leiab muusikast piiramatul hulgal näiteid valguse-varju kontrasti kohta ja Maidre märkis, et vaevalt leidub teist instrumenti, mille kõlavärvide rikkus on võrreldav oreli omaga.

Pimeduse-valguse teemaga võib seostada ka Pariisi Notre-Dame’i legendaarset organisti Louis Vierne’i, kelle 150. sünniaastapäeva tänavu orelimaailmas laialt tähistatakse. Kaasasündinud silmahaiguse tõttu möödus helilooja kogu elu pideva võitlusega pimeduse ja valguse piiril. Vierne’i impressionismihõngulist loomingut kuuleb mitmel festivalikontserdil.

Samuti meenutab orelifestival Eesti suurimat oreliklassikut Peeter Süda, kelle surmast möödub tänavu 100 aastat. Äärmiselt erudeeritud muusiku ja orelivirtuoosina tuntud Süda suri vaid 37aastasena oma loominguliste võimete tipul, jättes leinama kogu tollase muusikaüldsuse.

Festivali lõppkontserdil augustis tähistatakse Eliisabeti kirikus aga 28. augustil 2010 pühitsetud Kriisa oreli esimest ümmargust juubelit.

“Selle oreli tulek on andnud Eliisabeti kiriku ja Pärnu linna muusikaelu rikastamisse võrratu panuse,” rääkis Maidre. Valguse ja varju vastandamise ideed kohtab siingi: seda kätkeb endas Kriisa oreli prospekti keskel asuv roosaken, mille on loonud kunstnik Rait Prääts.

Homsel avakontserdil esinevad Tartu muusikud sopran Karmen Puis ja Pauluse kiriku organist Anna Humal, teemaks hingevalgus ja kaunis kodumaine muusika.

Kõrvuti organistide ja lauljatega annavad festivalikontsertidele värvi keelpillimängijad, flötist, saksofonist ja live-elektroonika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles