Video ja galerii ⟩ Väikesi patsiente lõbustavad vahvad hologrammid

Mailiis Ollino
, fotograaf
Copy

Juuni alguses jõudis suvepealinna uuenduslik hologrammiseade, et lõbustada lapsi haigla operatsioonisaalis: masin tekitab operatsioonituppa 3D-kujutise väikese patsiendi lemmiktegelasest kas mõnest multikast, mängust või raamatust. Masin, mille abil loodavad meedikud hajutada lapse tähelepanu, et arstid saaksid ebameeldivaid protseduure hõlpsamini teha, jõuab peagi kasutusse.

Ligemale 3000 eurot maksnud hologrammiseadme soetas tänu annetustele SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond. Samasugune masin on veebruarist kasutusel TÜ kliinikumi lasteneuroloogia osakonnas ja sealt saadud tagasiside on ainult positiivne.

“Juba esimeste katsetuspäevade järel olid nii tohtrid kui patsiendid sellest vaimustuses,” märkis Lastefondi strateegiajuht Siiri Ottender-Paasma. “Protseduuriõdede kinnitusel läks näiteks lapsele kanüüli panemine tänu hologrammimasinale lausa märkamatult: väike patsient vaatas “Pokemoni” ja meedikud toimetasid.”

Maailmas uudne meetod on Eestis alles paar kuud kasutusel olnud, seega on fondi eesmärk uurida sedagi, kas ja kuidas selliste seadmete kasutamine haiglasse sattunud laste stressi vähendab ja meedikute tööd lihtsustab. “Sellest tulenevalt püüame seadmetele valida eri kasutuskeskkonnad,” rääkis strateegiajuht.

Pärnus on eelkõige mõeldud neile lastele, kes peavad minema operatsioonisaali, ent seal on seadmele rangemad nõudmised. “Masina statiiv peab olema selliselt liigutatav, et kujutis tekiks sisuliselt lae alla,” tõi Ottender-Paasma esile. Lisades, et seade ise on tagasihoidlik: statiivi otsas on videopea ja seadet juhitakse nutiseadme kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles