Maakonna noorte kunst jõudis näitusele ja raamatusse

Pärnu Postimees
Copy
Läinud nädalal avati Pärnu muuseumis Pärnu linna ja maakonna noorte loomingu näitus “Kunst, millest saab ... ajalugu!”. 
Läinud nädalal avati Pärnu muuseumis Pärnu linna ja maakonna noorte loomingu näitus “Kunst, millest saab ... ajalugu!”. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu muuseum avas Pärnu linna ja maakonna noortel aasta jooksul sündinud kunstitöödest näituse “Kunst, millest saab ... ajalugu!”. Kokku valmis 688 pilti, millest näitusele jõudis 37. Peale selle loodi 35 visandiraamatut, mida muuseum säilitab tuleviku tarbeks kui praeguste noorte elu kujutavat dokumenti. Nii leiab galeriist taiesed pealkirjaga “Minu unistus”, “Mind teeb kurvaks”, “Minu unistus”, “Minu perekonnas on tavaks” ja “Moodne õpikeskkond”.  

Väljapaneku sünnilugu ulatub eelmisse aastasse. Nimelt kaasas Paikuse huvikool mullu sügisel ja talvel 800 Pärnu ja Sindi linna noort ülelinnalisse kunstiprojekti. Eesmärk oli äratada noortes kunstitegemise isu, julgustada neid end kunsti kaudu väljendama, õpetada orienteeruma üha enam visualiseeruvas maailmas ja tutvustada Pärnu kunstiõppe võimalusi.

Ettevõtmise raames valmis 35 visandiraamatut, millest omakorda igaühes on 30 noori kõnetavat teemaarendust. Noored autorid on eri kunstitehnikaid ja pildikeelt kasutades väljendanud oma mõtteid ja tundeid: iga õpilane valis meelepärase teemaga lehekülje ning lõi kordumatu ja autentse taiese. 

Esimesed joonistused tegid noored raamatutesse septembris huviharidusmessil Huvikas. Seejärel liikusid visandiraamatud nädala kaupa kõikidesse Pärnu üldharidus- ja huvikoolidesse ning noortekeskustesse. Kunstilise tegevuse juurde jõudsid needki, kes varem polnud kujutava kunstiga kokku puutunud.

Projekti eesmärk oli äratada noortes kunstitegemise isu, julgustada neid end kunsti kaudu väljendama, õpetada orienteeruma üha enam visualiseeruvas maailmas ja tutvustada Pärnu kunstiõppe võimalusi.
Projekti eesmärk oli äratada noortes kunstitegemise isu, julgustada neid end kunsti kaudu väljendama, õpetada orienteeruma üha enam visualiseeruvas maailmas ja tutvustada Pärnu kunstiõppe võimalusi. Foto: Mailiis Ollino

Paralleelselt paberraamatutega said noored joonistada virtuaalsesse visandiraamatusse, mille leiab Facebooki lehelt “Pärnumaa noorte sketchbook”. Visandiraamatud kujundas ühtseks tervikuks Paikuse huvikooli õpilane Ketlin Kurrik.

Noortest ja projekti koostööpartneritest koosnev hindamiskomisjon valis tööde seast välja 37 enim kõnetavat joonistust, mis prinditi lõuenditele. Just need riputati Pärnu muuseumisse. Septembris plaanitakse siinsete noorte kunstiloomingut näidata pealinnas Kullo galeriis.

Kunstiprojekt on üks neljast uuenduslikust noorsootöö mudelist, mida Pärnus välja töötatakse. Mudelite loomine on omakorda osa üle-eestilisest programmist „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine”, mida toetab riigi ja Euroopa sotsiaalfondi rahaga Eesti noorsootöö keskus.

Pärnu linnavalitsuse huvihariduse spetsialisti Kadri Rebase sõnutsi jagavad siinse projekti elluviijad uuendusliku noorsootöö kogemust meeleldi kolleegidele kogu Eestis.

Septembris plaanitakse siinsete noorte loomingut näidata pealinnas Kullo galeriis.
Septembris plaanitakse siinsete noorte loomingut näidata pealinnas Kullo galeriis. Foto: Mailiis Ollino

“Paikuse huvikool rakendas huvihariduse kompetentsi avatud noorsootöö vormis, kutsudes joonistama juhuslikke noori avalikus linnaruumis, noortekeskustes, virtuaalses keskkonnas ja üldhariduskoolides,” rääkis Rebane. Ta tõi esile, et nii tutvuvad  joonistamise kui eneseväljenduse ja turvalise tunnete mahalaadimise meetodiga needki noored, kes muidu kunsti juurde ei satuks. Ja kui tegevus meeldib, võib sellest kujuneda huviala. “Tore on seegi, et vaba joonistamise kaudu saavad noorte mõtted, tunded ja arvamus ühiskonnas paremini kõlavamaks,” märkis Rebane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles