Pool sajandit kiirabis: metanooliohvrid igal nurgal ja sünnitus Audru kiriku juures

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
50 aastat kiirabis auto­juhina töötanud Jaan Hanssoni sõnutsi paneb ta ameti maha, kui tuleb tunne, et nüüd aitab.
50 aastat kiirabis auto­juhina töötanud Jaan Hanssoni sõnutsi paneb ta ameti maha, kui tuleb tunne, et nüüd aitab. Foto: Urmas Luik

Jaan Hansson oli 22aastane, kui vanema velle eeskujul tervisehoiuministeeriumi autopargis ametisse asus. Nõukogude ajale omaselt lühendatud Terminpark juhtis toona kogu vabariigis kiirabi tööd. 50 aastat hiljem teeb Hansson kiirabis endiselt 24tunniseid valveid ja sõidutab parameedikud abivajajate juurde. Roolikeeraja pikaajalise staaži jooksul pole ta põhjustanud ainumastki avariid, ei tööl ega erasõidul.

1970. aasta jürikuul ametisse asunud noormeest ei lastud teps mitte kohe kiirabiauto rooli: esialgu tuli vedada ministeeriumi külalisi ja teha majandussõite. Umbes aasta möödudes usaldati Hanssoni juhtida tema esimene kiirabimasin. “Täpset kuupäeva pole enam võimalik tuvastada,” nentis mees, sest tööraamatusse sel puhul märget ei tehtud.

Nõukogude aja lõpuaastatel läks kiirabi haiglate alla, nii on see tänini. Autosid on selle aja jooksul Hanssoni käest läbi käinud mitmesuguseid. “Alguses olid Volgad – Gaz 21 ja 24 –, siis tulid Toyotad, Chevyd (Chevrolet, toim), mersud – kümmekond kindlasti,” loetles Hansson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles