Kontserdisarjas kõlavad maailma esiettekanded

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abonement 007 on Pärnu Ooperi kontserdisari.
Abonement 007 on Pärnu Ooperi kontserdisari. Foto: Pärnu Ooper

Pühapäeval, 15. jaanuaril kõlavad Pärnu uue kunsti muuseumis Pärnu Ooperi sarjas "Abonement  007" Hans-Gunter Locki, Monika Mattieseni, Malle Maltise ja Andrus Kallastu teoste maailma esiettekanded.

Teoseid esitab kontseptuaalse muusikateatri ansambel Repoo Ensemble koosseisus Kai Kallastu (sopran), Leonora Palu (flööt), Edmunds Altmanis (klarnet), Kristina Kriit (viiul), Aare Tammesalu (tšello) ning Jorma Toots (klaver).

Kontserdiga lõpeb Eesti oludes uudne Pärnu nüüdismuusika päevade multimeediumi töötuba, mille raames heliloojad räägivad oma helikeele tehnikast ning arutlevad nüüdismuusika uute kompositsioonimeetodite rakendamisvõimaluste üle. Multimeediumitöötoa idee on kujunenud 2007. aastast, kui Pärnu nüüdismuusika päevade multimeediumi töötubades hakati siduma nüüdismuusika teooriat ja praktikat vormides, mida ei võimalda puhas kontsert, loeng või seminar.

Aastatel 2007-2009 oli multimeediumi töötubade rõhuasetus eri kunstivaldkondade laiadel seostel. Aastal 2010 tegeldi arvutipõhise heliloomingusüsteemi MAX/MSP/JITTER näitel akustilise ja elektroonilise muusika ning visuaalvaldkonna ühendamisega ning 2011. aastal uuriti futurismi vaimus ehitatud uusi muusikainstrumente.

2012. aasta multimeediumi töötoaga algab Pärnu nüüdismuusika päevade ajaloos periood, mille eesmärk on eesti heliloojate, interpreetide ja muusikateoreetikute nii teoreetiline kui praktiline kraadijärgne nüüdismuusika koolitus.

Kontserdisarja "Abonement 007" eesmärk on kanda ette Pärnu heliloojate muusikat, anda pärnu interpreetidele võimalus teostada kunstiliselt eredaid kontserdikavu, kaasata pärnakate kõrval kõrgel tasemel külalismuusikuid ning viia kontserdiprojekte Pärnust välja. Pärast iga kontserti toimub esinejate ja publiku vestlusring. Sarja kunstiline juht on Andrus Kallastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles