Klassikalise muusika suurpidu tuleb Pärnus tänavugi

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Paavo Järvi ja Eesti Festivaliorkester sõidavad Pärnu selgi suvel, vasakul istub Florian Donderer.
Paavo Järvi ja Eesti Festivaliorkester sõidavad Pärnu selgi suvel, vasakul istub Florian Donderer. Foto: Kaupo Kikkas

Kogu kevade muutuvatel oludel silma peal hoidnud Pärnu muusikafestival on sel suvel üks väheseid täispika programmiga klassikalise muusika pidustusi Euroopas. Kuigi väiksemal arvul, tulevad suurepärased muusikud juuli keskel Pärnu.

“Tänavu on Pärnu üks vähestest kõrge tasemega klassikalise muusika festivalidest, mis täispika programmiga saab välja tulla,  seda tänu meie paindlikkusele asju korraldada,” kinnitas korraldusmeeskonna pealik Kristjan Hallik. Ta tõdes, et rahvusvaheliste muusikatippude riigipiiride ületus viimasel hetkel klappima panna on olnud paras malemäng, kuid kaks ümmargust numbrit – 50 aastat klassikalise muusika festivale Pärnus ja 10. Pärnu muusikafestival – väärib pingutust.

Muusikapidu ühendab seekordki Järvi akadeemiat ehk õpitube noortele muusikutele, oludega kohandatud, kuid jätkuvalt kõrgetasemelist kontserdikava ja Paavo Järvi juhatatavat Eesti Festivaliorkestrit, kes on tuuritanud väärikates kontserdimajades kõikja Euroopal, sealhulgas BBC Promsil Albert Hallis, ja on alati kord aastas kodupubliku ees Pärnus.

Sellesuvises kontserdikorralduses arvestatakse terviseameti avaliku ürituse nõuetega. See tähendab, et publikut saab saalis olema vähem ja vastavalt hajutatud paigutusele on ümber seatud istumine ja liikumine. Haigustunnustega on kontserdile tulla keelatud, riskirühmadel soovitatakse festivalist osa saada aga esimest korda nähtava Pärnu muusikafestivali TV vahendusel.

Juubelifestival teeb kokkuvõtte eelmiste festivalisuvede programmist ja pöörab pilgu tulevikku. Kavas on näiteks kümne festivaliaasta kammergala ja tagasivaade Pärnu viimasele poolesajale orkestrimuusikaga suvele, Eesti Festivaliorkestri ettekandes ja Paavo Järvi juhatamisel tuleb esmaettekandele Tõnu Kõrvitsa uudisteos “Kuuvalgusele”.

Eesti Festivaliorkester astub olukorra tõttu üles väiksemas koosseisus, olles saatuse tahtel sama mis orkestri esimestel esinemissuvedel. Hallik avaldas heameelt selle üle, et festivalide muutunud ajad üle ilma andsid võimaluse kontsertmeistrina tänavu taas Pärnu tuua Florian Dondereri.

Solistidena astub üles Eesti oma paremik: Theodor Sink tšellol, Kalle ja Kristjan Randalu klaveril ja Triin Ruubel viiulil. Värvi lisavad Vene juurtega viiuldaja Alena Bajeva, Soome pianist Olli Mustonen ja Berliini filharmooniaorkestri metsasarvemängija Stefan Dohr.

Avakontserdil juhatab Tallinna kammerorkestrit Neeme Järvi asemel Paavo Järvi. Reisipiirangute tõttu ei õnnestu Neeme Järvil tänavu Pärnusse sõita, kuid ta aitab juhendada veebi kaudu Järvide akadeemia dirigeerimiskursusi.

Järvide akadeemia ehk noorte muusikute meistriklassid on festivali lahutamatu osa ja selle mõju avaldub kogu maailma muusikamajades.

Hallik kinnitas, et vaatamata korraldajatele segasele ajale on festivalimeeskonnal õnnestunud panna toimima kõik plaanitud meistriklassid, mis sel aastal toimuvad osaliselt internetis. Dirigente õpetab Paavo Järvi kõrval Kristjan Järvi, kes astub üles 50 aasta festivalide galaõhtulgi. Meistriklassis osalevad dirigendid astuvad publiku ette Järvi akadeemia lõppkontserdil koos Järvi akadeemia noorte sümfooniaorkestriga.

Teemal “50 aastat muusikafestivale Pärnus” valmivad ühtlasi mahukas raamat ja näitus ning festivali raames leiab aset saate “Ööülikool Paavo Järviga” avalik salvestus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles