Sindi Kalju 100 aastat: raskejõustikust jalgrattaspordini

Copy
2004. aastal alustas Kaljus tõstetreenerina tööd olümpia­sportlase Aleksander Kase poeg Juhannes (15.04. 1933 – 03.10. 2019), tänu kellele räägiti klubist taas palju kui tõstmise kantsist. ­Foto on ­tehtud ­tõstetrennis 2016. aastal.
2004. aastal alustas Kaljus tõstetreenerina tööd olümpia­sportlase Aleksander Kase poeg Juhannes (15.04. 1933 – 03.10. 2019), tänu kellele räägiti klubist taas palju kui tõstmise kantsist. ­Foto on ­tehtud ­tõstetrennis 2016. aastal. Foto: Urmas Luik

Sindi spordiklubi Kalju nimi ei pruugi spordisõpradele palju öelda, ent ajaloohuvilised teavad ühingut väikelinna, laiemalt maakonnagi sporditraditsioonide kauaaegse kandjana. Praegu kümmekonda jalgratturit koondav ja selle spordiala võistlusi organiseeriv klubi jõudis 12. juunil väärika verstapostini: asutamisest möödus 100 aastat.

Maakonna spordiajalugu ­uuriv Enn Hallik märkis, et Kalju oli Eesti üks esimesi väljaspool suuri linnu loodud spordiseltse, mitte aga spordiklubi, nagu aeg-ajalt ekslikult kiputakse arvama. “Teadaolevalt on see Eestis üks esimesi provintsis loodud iseseisvaid spordiseltse,” lausus Hallik. “Suuremates keskustes oli neid varemgi, niisamuti karskusselt­side osakondades.”

Sindi ajaloost on teada, et Kalju eelkäija, 1906. või 1907. aastal asutatud töölisnoorte raskejõus­tikuselts Rammula liitus mõni aasta hiljem karskusseltsiga Sõprus, mis enne ühinemist tegeles üksnes kaunite kunstidega. Liitumise järel sai seltsis hakata raske- ja kergejõustikku harrastama, tõsised treenijad pääsesid ametlikult võistlemagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles