Toomas Alatalu: Putin ja Macron sõja tulemustest

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Venemaa president Vladimir Putin võidupüha paraadil sõduritele tervituskõnet pidamas.
Venemaa president Vladimir Putin võidupüha paraadil sõduritele tervituskõnet pidamas. Foto: POOL New/REUTERS

Nagu teada olid sündmused Venemaal sel aastal sätitud nii, et rahval tulnuks esmalt ehk 22. aprillil anda heakskiit president Putini algatatud muudatustele põhiseaduses ja seejärel pidada suures isamaasõjas saavutatud võidu 75. aastapäeva pidu võiduparaadi ja “sure­matu polgu” marssimisega 9. mail. Koroonaviirus tegi aga korrektiivid ja esmalt ehk 24. juunil peeti võiduparaad ja järgmisest päevast algas kuni homseni käiv rahvahääletus.

Paraad ja Putini 24. juuni kõne ­Punasel väljakul kukkusid mõjukalt välja. Jagus nostalgiat, ent ka nüüdsed marssijad, eriti naerusuised Katjušad, olid ju kenad, sõjavarustus võimas ja oli kümmekond väliskülalist. Õhtul toimus võimas saluut ja tulepidu.

Putin pidas lihtsa kõne Venemaa ja teistele nende kõrval sõdinud rahvastele. See oli jutt julma sõja võitnud sõduritele. Täpsemalt öeldes aga kõne nende mälestuseks, kelle järglased peavad kinnitama muudatused Venemaa põhiseadusesse. Eeskätt muidugi Putini tagasivalimise võimaluse, ent oma ajaloo tõe ja territooriumi igavesusegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles