Helmen Kütt: Murede alla mattunud lapsed

Helmen Kütt
, riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimees (SDE)
Copy
Riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimees Helmen Kütt soovib seadusemuudatust, mis võimaldaks alla 18aastastel pöörduda psühhiaatri poole vanema nõusolekuta.
Riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimees Helmen Kütt soovib seadusemuudatust, mis võimaldaks alla 18aastastel pöörduda psühhiaatri poole vanema nõusolekuta. Foto: Mihkel Maripuu

Mõte “Kõik õnnelikud perekonnad on üksteise sarnased. Iga õnnetu perekond on isemoodi õnnetu” pärineb Lev Tolstoi romaanist “Anna Karenina”. Olen selle tõdemuse peale mõelnud viimastel kuudel korduvalt, kui minu katsed tuua riigikogu ette psühhiaatrilise abi seaduse täiendus on põrkunud valitsusliidu saadikute külmuse ja küünilisusega.

Seadusemuudatust, mis võimaldaks alla 18aastastel pöörduda psühhiaatri poole vanema nõusolekuta, ei vaja pered, kus suhted laste ja vanemate vahel on korras, kus valitseb armastus ja usaldus. Kaugeltki mitte kõik ei sirgu sellistes peredes.

Siinkohal tuleb rääkida kooli- ja internetikiusust, mille puhul lapsed vajavad täis­kasvanute abi, kuid teismelised sageli ­häbenevad pöörduda oma vanemate poole. Ei lastekaitsetöötajatele ega ka kohtule ole võõrad olukorrad, kus vanemad on lahku läinud ja vaidlevad inetult lapse hooldusõiguse üle. Sellised lood mõjuvad lastele vaimselt väga rängalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles