Pärnu filmifestival algab madalstardiga

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Andrzej Strumillo 2016. aastal alustamas maalisarja “Lend”, foto autor on tema tütar Anna Strumillo. Nüüd elab Strumillo edasi oma maalides ja kinolinal.
Andrzej Strumillo 2016. aastal alustamas maalisarja “Lend”, foto autor on tema tütar Anna Strumillo. Nüüd elab Strumillo edasi oma maalides ja kinolinal. Foto: Anna Strumillo

Täna algab madalstardiga Baltimaade vanim, 34. korda toimuv Pärnu filmifestival. Festivali pealiku Mark Soosaare selgitust mööda on sündmus sel aastal hajutatud südasuvest kuni kuldse sügiseni, kulmineerudes oktoobris.

Juulis esitab festival varasematel aastatel võitnud dokumentaale Pärnus, Viljandis ja Heimtalis, septembris tulevad linale uued tudengifilmid ja oktoobris teadusfilmid Pärnus, Tartus ja Tallinnas.

34. Pärnu filmifestivali avafilm on mullu peaauhinna võitnud portree geniaalsest Poola poeedist, filosoofist ja maalikunstnikust Andrzej Strumillost (1927–2020), mis linastub täna kell 19 uue kunsti muuseumis. Dokumentaalfilm aprillis lahkunud geniaalsest poola maalikunstnikust kannab pealkirja “Summa”.

Strumillo oli erudiit, kes iga oma mõtet armastas rõhutada ladinakeelse ütlusega. “Summal” on ladina keeles palju tähendusi: tuum, tipp, olemus, kogum. Filmis kohtuvad kõrgesse ikka jõudnud poeet, filosoof ja kunstnik Strumillo ning kunstnikuneiu, kelle nimi veel “ei tööta”.

“Filmi autor Andrei Kutsila andis meile loa näidata tema linateost seoses aktinäitusega “Mees, naine, lend” seepärast, et Strumillo 20 kirglikku maali lendinimestest ripuvad uue kunsti muuseumi peasaalis kogu suve. Seega on juulikuus muuseum reedeõhtuti lahti seni, kuni “Summa” saab ära vaadatud,” lausus Soosaar.

Andrei Kutsila peenetundelist linateost saab vaadata igal järgnevalgi reedel augusti lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles