Galerii Kolme riigi kunstnikud tegid savist tuleskulptuure

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Kolme Balti sõpruslinna Šiauliai, Jelgava ja Pärnu kunstnikud pakkusid Jelgava Pasta saarel kümnepäevase sümpoosioni käigus valminud leegitsevaid tulikuumi saviskulptuure avades publikule hilisõhtu hämaruses imelist vaatepilti.

Šamottsavist kujusid põletati kohapeal rahva silma all enne kogu päeva, et temperatuur tõuseks üle 1000 kraadi, saavutamaks skulptuurile vajalik tugevus ja vastupidavus. Seejärel tipnes rahvusvaheline kunstisündmus suuremahuliste keraamiliste tuleskulptuuride esitlusega.

Sümpoosioni tööde autorid olid kunstnikud Mārīte Margareta Djačenko ja Elīna Titāne Lätist, Vitalija Kurtinaitiene Leedust ja Alar Raudoja Eestist. Skulptuurid valmisid sümpoosioni kunstilise juhi Aleksandrs Djačenko juhtimisel.

Kolme sõpruslinna kunstnike külakorda käiv võõrustamine on juba pikaajaline traditsioon. Kuna tänavune aasta on osutunud keeruliseks, kaaluti selle kunstiprojekti ärajätmist. Lätlasi räsis viirus pisut vähem ja nende hinnangul oli selle toimumine siiski võimalik, küll pisut hilisemal ajal kui planeeritud.

Jelgava kultuurimajas avanes tänavusele aastale kohane fotokunstnike väljapanek “Pandeemia aeg”. Pärnu fotokunstnikke esindasid Haide Rannakivi ja Marko Toomast sarjaga “Isolatsiooni dialoogid”, mis sündis ajal, kui fotograafi peamine tegevus oli istuda kodus, jäädvustada ümbritsevat ja luua kompositsioone kättejuhtuvast. Tulemus aga kujunes Raudoja hinnangul üllatavalt suurepäraseks. Šiauliaid esindas kuraator ja fotokunstnik Virginijus Kinčinaitis, Jelgavat Dzintra Žvagina.

Kolme sõpruslinna kunstnikud kohtuvad taas tuleval aastal ja siis juba Pärnus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles