Näitleja ja tõlkija tutvustavad pärnakaile Samoilovit kahes keeles

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
David Samoilov.
David Samoilov. Foto: Internet

Näitleja ja muusik Eduard Tee ning tõlkija ja luuletaja Jaak Känd toovad sel laupäeval Endla Teatrikohvikus rahva ette Vene luuletaja David Samoilovi 100. sünniaastapäeva tähistava kakskeelse luulekava.

Viimased 14 eluaastat (1976–1990) elas Samoilov Pärnus Toominga tänaval. Seepärast on õige rääkida Samoilovist kui Moskva-Pärnu poeedist. 20. sajandi teise poole ühe tähtsama Vene luuletaja mälestuseks avati hiljuti Pärnu Lastepargis nimeline pink.

Pärnu-perioodil kirjutas Samoilov hulga luuletusi, mis seotud Pärnu, Eesti looduse ja Eestiga, ning tõlkis vene keelde Lydia Koidula, Jaan Krossi ja teiste eesti luuletajate loomingut. Sel ajal ilmus tal kuus venekeelset luulekogu, terve rida poeeme, luuletõlkeid, kirjandusteaduslikke ja -kriitilisi materjale. Samoilovi tõlkija, Pärnus elav Känd leidis 2013. aastal maja suvepealinna ranna piirkonnast.

“Olin luuletaja Samoilovist muidugi kuulnud, kuid seda, et päris olulise osa oma loomingust oli ta siin kirjutanud, oli mulle üllatus. Selgus, et paljud pärnakad ja eestlased ei tunne Samoilovit,” avaldas Känd põhjuse, miks ta hakkas poeedi luulet eesti keelde tõlkima. Nüüdseks on tõlkeid kokku ligemale 60.

David Samoilov.
David Samoilov. Foto: Internet

Pärast 1. juunit, mil täitus Samoilovi sünnist 100 aastat, võib Kändu aeg-ajalt Lastepargiski poeedi nimega pingil valju häälega tema luulet lugemas kohata. Teatrikohvikus ettekantavas kakskeelses luulekavas tuleb esitusele valimik Samoilovi põhiliselt Pärnu-perioodil kirjutatud luuletusi.

Luulet esitavad Tee (vene keeles) ja Känd (eesti keeles), vahetekstid tutvustavad Samoilovi elu- ja loomelugu. Vahepaladena kõlavad poeedi tekstidele kirjutatud laulud, laulab ja saadab end kitarril Tee.

“Samoilov võlub oma kõnekeelse lihtsuse ja samas kõrgluulelisusega. Midagi on Samoilovis puškinlikku – ehk meloodilises intonatsioonis, vabas mänglevas riimis, ootamatutes kõrvalepõigetes. See tunnistab mulle, et tegemist on luuletajaga par excellence,” arutles Känd.

Ka Teele on Samoilov vaieldamatu autoriteet. “Ta on kogunud hiiglasliku kohtumiste, valu kogemuse, armastuse, sõja ja elu mõistmise kogemuse. Sealjuures jäi ta lapseks, kes rõõmustas iga vihma üle, kurvastas iga ebaõigluse üle. Ta oli aus, tundlik, kohusetruu looja,” märkis näitleja.

Sissepääs on prii ja sündmust korraldab mittetulundusühing Kultuur Aitab Hingata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles