Pärnumaa naiste romaanid lähevad trükki

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kirjastuse Tänapäev korraldatud romaanivõistlusel märgiti ära kahe Pärnumaa naise romaanide käsikirjad: Halinga vallas elava talupidaja Heli Künnapase ja Libatse lasteaia-algkooli õpetaja Ivi Lepsi looming.

Kirjastuse blogi andmetel laekus romaanivõistlusele 49 käsikirja ning žürii otsustas välja anda kolm auhinnalist kohta ja ära märkida kuus käsikirja. Kõik esiletõstetud tööd avaldatakse umbes aasta jooksul.

Teiste seas märgiti ära Heli Künnapase “Homme on ka päev”, mis räägib fiktiivse julgeolekuministeeriumi ametnikust, tema kolleegidest ja keerulistest suhetest.

Ivi Lepsi “Perihveerija päev” kõneleb väikese maakoha inimtüüpidest ja saatustest ning nendevahelistest suhetest.

Esikoha ja 3000 euro suuruse preemia sai Janka Leisi “Vihmasaatjad”. Romaani peategelane on ministeeriumi naisametnik, kes eri probleemide tõttu on sunnitud töölt lahkuma ja asub otsima uut elu Saaremaal. Seal ristuvad tema teed muude murede eest põgenenud õppejõuga.

Žürii tõstis debütandi võidutöö puhul esile ladusat stiili ja ajakohast teemakäsitlust, kirjeldust ületöötanud valgekraedest ning maa- ja linnaelu võrdlust.

Teise koha ja 2000eurose preemia pälvis Märt Lauri “Appassionata”, mida võiks kirjeldada Itaalias ja Ameerikas toimuva laiahaardelise suguvõsaromaanina. Töö tõusis esile ebahariliku teemavaliku ja küpse stiiliga. Laur on varem kirjutanud peamiselt ulmejutte.

Kolmandale kohale tuli märgusõnaga “Sinihall” osalenud “Luule, ametnik”. Käsikirja peategelane on Brüsselis töötav naine, kes kirjeldab rahvusvahelise seltskonna suhteid ja Eestit nende pilgu läbi. Huvitava nurga alt vaadeldakse uut inimgruppi – Brüsselis töötavate ametnike kogukonda.

Kuna käsikirja autor on anonüümne, pole temaga õnnestunud veel ühendust saada. Kolmanda kohaga kaasneb 1400eurone preemia.

Kirjastuse Tänapäev romaanivõistlus toimus kolmandat korda, varasemad võitjad on Angela Hofbergi romaan “Ikkagi” ja Avo Kulli “Haigla”. Võistluse korraldamist toetas kultuurkapital. Žüriisse kuulus neli kirjastuse toimetajat ning võitjad selgusid punktide liitmise järel.

Romaanivõistluste korraldamisega jätkatakse.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles