Sander Mändoja: Konstantin Pätsist ja üksikemadest

Sander Mändoja
, Tartu ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant
Copy
Eestis on kümneid tuhandeid üksikvanemaid, kellest lõviosa on emad, ja kahtlemata ei ole üksinda lapse kasvatamine kerge ülesanne.
Eestis on kümneid tuhandeid üksikvanemaid, kellest lõviosa on emad, ja kahtlemata ei ole üksinda lapse kasvatamine kerge ülesanne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mikk Pärnits tõstatas tänases Pärnu Postimehes ilmunud artiklis küsimuse üksikemade raskest olukorra ja nende tunnustamise kohta.

Probleem on kindlasti olemas: Eestis elab kümneid tuhandeid üksikvanemaid, kellest lõviosa on emad, ja kahtlemata ei ole üksinda lapse kasvatamine kerge ülesanne. Hämmeldust tekitab aga Pärnitsa argumentatsioon, milles ta seob üksikemade riikliku tunnustamise Konstantin Pätsi monumendiga ja väidab, et riigimeestele monumentide püstitamisega “müüme maha iga päev kannatavate ja vaeva nägevate inimeste au ja väärikuse”. Selline seisukoht ei aita kaasa ei üksikvanemate olukorra parandamisele ega üleüldiselt ühiskonna sidusamale toimimisele.

Esiteks on kummastav järeldus, mille Pärnits teeb Pätsi auks loodava monumendi kohta: Eesti iseseisvuse saavutamisel üht tähtsamat rolli kandnud isikule monumendi püstitamine tähendab, et riik justkui ei hooli toetust vajavatest ühiskonnagruppidest. Kas tundmatule üksikemale ausamba püstitamine aitaks kuidagi nende elamiskulusid katta?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles