Eiko Tammist: Vallajuhid ei lähe vastaspoole mänguga kaasa

Copy
Saarde vallavanem Eiko Tammist soovib volikogule ja valitavale vallavanemale kindlat meelt ja õiglasi otsuseid.
Saarde vallavanem Eiko Tammist soovib volikogule ja valitavale vallavanemale kindlat meelt ja õiglasi otsuseid. Foto: Mailiis Ollino

Juuli esimesel päeval esitas Saarde üheksa volinikku volikogu erakorralisel istungil vallavanem Eiko Tammisti ja volikogu esimehe Kadri-Aija Viigi umbusaldamisavalduse. Pikema kommentaari andis Saardes ja ühismeedias kirgi kütnud teemal Tammist.

Pärnu Postimees avaldab pöördumise täies mahus:

Hea Saarde valla elanik!

Soovin, et valla areng oleks tagatud selliselt, et kõiki koheldaks võrdselt. Kohalikku omavalitsust tuleb juhtida meeskonnana, mitte kitsa kildkonna isiklikes huvides. Tehes praegu kokkuleppeid, mis ei ole vallaüleseid huvisid arvestavad – see ei ühti minu tõekspidamistega. Soovin ka edaspidi avada uksi julgelt, kartmata seejuures, kes ukse taga on. Ma pole kunagi kartnud võtta vastutust enda otsuste eest, kuid võtta vastutus aastate eest tehtu eest – sellega ma nõus ei ole. Saarde vallavolikogu 15 liikmest üheksa on esitanud minu vastu umbusaldusavalduse, mis tuleb arutusele 14. juulil. Volikogu poliitilised otsused on demokraatliku ühiskonna osa ja kõigil volinikel on õigus teha otsuseid oma parema äranägemise järgi.

Küll aga vaatan murega selle umbusalduse sisseandmise motiive. Vallas inimestega kõneldes kostab, et umbusaldusele piisava toetuse saamiseks on võetud käiku kahjuks ka kõige tavalisema poliitilise vorstikauplemise võtted. Mina nende sobingute juures ei ole olnud ega saa seega kellelegi näpuga näidata, aga palun kõigil oma tööd südamega tegevatel vallavolinikel veel kord mõelda, millist juhtimist me Saarde valda soovime. Praegused vallajuhid ei lähe vastaspoole mänguga kaasa ega paku kellelegi oma jätkamise eest hüvesid. Kõik otsused langetame üksnes valla ja meie inimeste heaolu silmas pidades. Nii hästi või halvasti, kui oskame, aga ausalt ja läbipaistvalt.

Kõigil vallaelanikel on võimalus praegu toimuvale hinnang anda juba järgmisel sügisel valimistel. Võtan kogu vastutuse praeguse vallajuhtimise eest ja palun, et vallavalitsuse töötajad ja hallatavate asutuste juhid ei tunneks vastutust selles, kuidas läheb järgmisel nädalal hääletus.

1938. aastal ilmunud ja K. Pätsi tõlgitud A. Damaschke raamatus “Kogukondliku omavalitsuse ülesanded” on hoiatus volikogule mitte kaotada reaalsustaju ja vaadata ka kaugemale tulevikku J. W. Goethe sõnadega: “Mõistus muutub lolluseks ja heategu piinaks”.

Soovin volikogule ja valitavale vallavanemale kindlat meelt ja õiglasi otsuseid.

Südamega Saardes

Eiko Tammist

vallavanem

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles