Saarde vallavanema umbusaldajad põhjendavad umbusaldusavaldust

Pärnu Postimees
Copy
Senistele vallajuhtidele umbusaldust avaldanute sekka kuulub volikogu aseesimees, valimisliidu Koduvald liige Kalle Song (punases).
Senistele vallajuhtidele umbusaldust avaldanute sekka kuulub volikogu aseesimees, valimisliidu Koduvald liige Kalle Song (punases). Foto: Mailiis Ollino

Valimisliidu Uus Saarde ühismeedia kontol avaldati põhjendused, miks Saarde üheksa volikogu liiget avaldasid juuli algul umbusaldust vallavanemale Eiko Tammistile ja volikogu esimehele Kadri-Aija Viigile.

Umbusaldusavaldusele andsid allkirja opositsiooni kuuluva Uue Saarde kõik viis esindajat: Väino Lill, Andres Annast, Janek Ilves, Heli Juhkamsoo ja Avo Tursk. Samuti volikogu ainus Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna  esindaja Margus Kukk ja võimuliidu valimisliidu Koduvald liikmed Kalle Song, Peep Paimre ja Ülo Liblik.

Pärnu Postimees avaldab umbusaldusavalduse põhjendused täies mahus.

Keerulised otsused ei ole kunagi lihtsad tulema. Saarde vald asub Eesti nurgas ja see vald vajab juhti, kes hoiab seda kohta ääremaastumast. Me oleme tänulikud inimestele, kes on mõistnud meie umbusaldusavaldust vallavanem Eiko Tammistile ja volikogu esimehele Kadri-Aija Viigile. Aitäh teile, mis sest, et petitsioonide ja pideva müraga sotsiaalmeedias on raske pead selge hoida!

Me mõistame ka neid, kes on vallavanema ja volikogu esimehe selja taha kogunenud. Eiko Tammist on tõesti südamega Saardes, kuid sellest üksi ei piisa, muutmaks Saarde valda elujõuliseks ja konkurentsivõimeliseks omavalitsuseks. Peale toetavate sõnade vallarahvale ja valla elu kajastavatele artiklitele maakonnalehes on vaja konkreetseid sõnu ja tegusid, mis tagavad selle, et Saarde vald oleks atraktiivne ja aktiivne ka kümne aasta pärast. Vallavanem alustas suurelt kerksuskeskusega, kuid pole kahte aastatki möödas ja asi tundub olevat unustatud. Valla inimesed näevad ja saavad tunda vallavanema kohalolekut valla üritustel, kuid kus on valla suurüritused, kuhu tuleks peaminister või presidentki, või kust peale sotsiaalmeedia võiks saada infot?

Ka volikogu esimeest Kadri-Aija Viiki tunnustame tegevuse eest vabaühenduste ja mittetulundustegevuse tasandil, kuid ühinenud Saarde vald ei ole sama mis ühinemiseelne Surju ja keelamise-käsutamise asemel oleks kasulikum diskussioon.

Kadri-Aija Viik on volikokku saanud rahva mandaadiga volikogu valimistel ja volikogu juhi kohast ilmajäämisel säilib talle koht volikogus, mis tagab tema valijate esindatuse järgmiste valimisteni. Vallavanem umbusaldamise järel kaotab ta tõesti töö Saarde valla esindusnäona, kuid aasta pärast saab ta julgelt volikokku kandideerida ja kui kõik petitsioonile allakirjutanud oma hääle valimistel Eiko Tammistile annavad, on koht volikogus kindel.

Hea vallavanem, ole siis nüüd konkreetne ja ütle praegustele umbusalduse algatanud volikogu liikmetele ja oma potentsiaalsetele valijatele välja need asjad, mille kohta saad käe südamele pannes öelda, et mina tegin!

Kas plaan kolida perearstid välja praegustest ruumidest konteineri tüüpi hoonetesse, mille soetuskulud oleksid 29 000 eurot ja püsikulud vähemalt 26 000 eurot aastas, viib elu Saardes edasi? Kas seda tasub teha vaid selleks, et tühjaks jäänud ruumidesse soovis vallavanem luua sotsiaalkortereid?

Meie leiame, et eelarves perearstikeskusele ettenähtud investeeringut tuleb kasutada sihipäraselt ning luua tänapäevased juurdepääsud perearstide ja -õdede juurde!

Kas on hea mõte kolida Kilingi-Nõmme raamatukogu välja oma praegustest ruumidest Pargi 3 algklasside ja muusikakooli hoone kahele korrusele, selleks et raamatukogust tühjaks jäänud ruumidesse luua poiste tööõpetuse klass? Poistele on nüüdisaegset tööõpetuse klassi väga vaja, aga miks on selleks vaja kolida raamatukogu? Meil on hea näide Tori vallast, kus raamatukogu koliti uude majja, sest teise korruse ruumidesse ei olnud võimalik kõigil minna. Meie siin Saardes käitume risti vastupidi, unustades, et teisel korrusel asuvale raamatukogule ei pääse iga inimene ligi ja kõik soovivad võrdset kohtlemist.

Ühtlasi tähendab see, et vald peab tegema remonti nii raamatukogu uutes ruumides (juurdepääsud, ruumid avatumaks) kui ka tööõpetuse klassis. Kilingi-Nõmme gümnaasiumis on kasutatavat põrandapinda ühe õpilase kohta 15,4 ruutmeetrit (haridussilm.ee andmed), samal ajal kui haridus- ja teadusministeerium peab mõistlikuks pinnakasutuseks kümme ruutmeetrit (“Koolivõrgu programm 2019–2020”).

Meie arvamus on, et raamatukogu peab jääma oma praegustesse, selleks kohandatud ruumidesse ja kool peab lahendama poiste tööõpetuse klassi ruumide probleemi olemasoleval pinnal!

Valla edukaks juhtimiseks on vaja nii väikesi tegusid kui suuri ideid. Kui kerksuskeskus kuulub kahtlemata suure idee alla, siis Kilingi- Nõmme klubi hoone korrashoid selle nimel, et hoone teeniks oma ülesannet, on väike igapäevane tegu. Klubi on vallaelanikele oluline – seda märkis vallavanem juba remondijärgsel avamisel oma kõnes, olles uhke asja üle, mille valmimisprotsessi juures polnud temal mingit rolli. Mõni aeg hiljem oleks vallavanem saanud anda ka oma panuse klubi remonti. Katus, mis oli valesti ehitatud, vajas kiiret remonti ja sellega oli oluline alustada kohe. Volikogu oli eelarvest raha andnud 2020. aasta märtsis, aga praeguseks pole olnud mingit edasiminekut projekteerimises, veel vähem ehituses. Alati on lihtne näidata näpuga, kuid tunnustuse saavad ikka need inimesed, kes asju teevad.

Eiko Tammist teab, miks viis vallavolikogu liiget 2019. aastal tema vallavanemaks valimisel hääletamata jätsid ja peaks olema aumees, tunnistamaks, et need volikogu liikmed on aidanud tal tööga kohaneda ja andnud vabaduse valda arendada. Peale selle võiks ta seletada oma toetajatele, et petitsioonidest parem variant on osaleda kohaliku omavalitsuse valimistel ja anda hääl oma mehele, sest just nii on õiglane kohelda volikogu valimistel käinud inimesi ja mitte naeruvääristada nende tegusid.

Ootame teie tagasisidet aasta pärast, kui toimuvad kohaliku omavalitsuse valimised!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles