Kurguvalu leevendamine

, joogajuhendaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Valutavat kurku seostatakse sageli külmetamisega. Asjaolu, et vahel me külmetume, vahel mitte, sõltub meie immuunsüsteemi tugevusest ja see omakorda meie energiatasemest. Seetõttu tabavad meid kurguvalud ja külmetused tihedamini, kui oleme stressis, üleväsinud ja emotsionaalselt tasakaalutud.

Immuunsüsteemi aitavad tugevdada liikumine, tervislik toitumine ja oskus keha lõdvestada.

Alljärgnevalt toome olulisi akupunktuuri punkte kurguvalu leevendamiseks. Peale nende tuleb tugevdada oma immuunsüsteemi ja parandada energia ringlust, mida on võimalik saavutada, tehes regulaarselt joogaharjutusi ja kasutades hingamistehnikaid.

Akupunkt Taevane Figuur - ID 17 – Tian Rong (pildil) asub kaela küljel lõualuu nurgal.

Masseerimiseks asetage peopesa kaela esiosale nii, et pöial jääks ühele poole lõualuu nurka ja nimetissõrm teisele poole. Masseerige mõlemat punkti korraga kaks minutit.

Akupunkt Oru Põhi - IG 4 - He Gu (pildil) asub nimetissõrme ja pöidla kokkusurumisel moodustava lihasvalli kõrgeimas punktis. See on üks olulisim valu leevendavaid punkte. Selle mõjutamine aitab lauba-, hamba- ja õlavalu puhul, vähendab raskustunnet peas, aitab ka sünnitusvalude korral.

Hoiatus: Raseduse ajal on keelatud selle punkti kasutamine.

Masseerimiseks otsige punkt üles, ajage pöial laiali ja vajutage tugevasti seda teise käe pöidlaga umbes üks minut. Korrake seda teise käega.

Kurguhaiguste ja angiini vaevuste leevendamiseks sobib ka joogast tuntud lõviharjutus.

Istuge mugavalt toolil ja sulgege silmad. Lubage oma hingamisel rahuneda, jälgides mõne minuti jooksul oma naba liikumist. Jälgige, kuidas sisse hingates naba tõuseb ja välja hingates naba vajub kõhtu. Laske naba jälgimise ajal kõikidel oma lihastel, mis istumisasendis ei pea olema pinges, lõdvestuda.

Kui keha ja hingamine on rahunenud, alustage harjutust. Sügaval sissehingamisel viige keeleots suulae taha nii kaugele kui võimalik. Sissehingamise ajal on silmad suletud. Väljahingamise ajal avage silmad, viige keel nii kaugele välja kui võimalik, püüdes keeleotsaga puudutada lõuga. Väljahingamise ajal tehke kõvahäälset kähisevat lõvi häält.

Sisse- ja väljahingamine on sügavad ehk sissehingamise lõpuks tõstke õlad üles ja väljahingamise lõpuks tõmmake kõht sisse. Korrake harjutust viis korda. Kurguvalude korral võite harjutust korrata kahe tunni tagant kuni valude leevenemiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles