Tõnu Kaljuste tähistab Arvo Pärdi juubelit turneega

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Tallinna kammerorkester veedab selle nädala Pärnumaal.
Tallinna kammerorkester veedab selle nädala Pärnumaal. Foto: Kaupo Kikkas

Maailma suurimateski kontserdisaalides kuulajaid enda poole võitnud dirigendi Tõnu Kaljuste ja Tallinna kammerorkestri suvine kontserdituur algab Tori ja Lihula Eliisabeti kirikust, jõudes ühtekokku kümnesse kirikusse üle Eesti.

Eriolukorra ajal pidid muusikud kontserdid ära jätma, kuid raadio ja televisioon tõid huvilisteni palju varasemaid salvestusi. Tallinna kammerorkestri Pariisi kontsert, kus koos Eesti filharmoonia kammerkooriga esitati Arvo Pärdi loomingut, oli Mezzo HD kanali eetris üle kümne korra ja kogus hulgaliselt vaatajaid.

Algava suvise turneega tähistatakse ühtlasi helilooja Pärdi 85. sünnipäeva. Kontserdil põimuvad muusikute ja muusika saabumissümfooniaks Joseph Haydni ja Pärdi looming.

Haydni sümfoonia nr 45 ehk “Lahkumissümfoonia” mängimist alustatakse vastupidi traditsioonile viimasest adagio’st. Mängijad ei lahku lavalt, vaid saabuvad. Selleks puhuks kohandas Kaljuste ettekande nüüdsesse olukorda, kus muusikud kõikjal maailmas hakkavad lavale tagasi tulema. Solistidena teevad kaasa tšellist Leho Karin ja Marrit Gerretz-Traksmann klaveril.

Tallinna kammerorkester, asutatud 1993. aastal, on Eesti ainus püsikoosseisuline keelpilliorkester, mille liikmed astuvad regulaarselt üles ka solistide ja kammermuusikutena. Orkestri asutaja ja kunstiline juht on Kaljuste.

Tallinna kammerorkester avab ühtlasi täna õhtul Pärnu kontserdimajas algava Pärnu muusikafestivali ja Neeme Järvi asemel juhatab seda tänavu Paavo Järvi. Sealgi kantakse ette üks Pärdi heliteoseid “Cantus Benjamin Britteni mälestuseks”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles