Autosse ehitatud baar: noori utsitab tagant suvituslinna kasutamata potentsiaal

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Pärast gümnaasiumi Pärnust Tartusse kolinud koolikaaslased ja sõbrad Inger-Helene Värat ja Artur Heinsalu naasid suveks kodulinna ja avasid rannapromenaadil baari PÕKS.
Pärast gümnaasiumi Pärnust Tartusse kolinud koolikaaslased ja sõbrad Inger-Helene Värat ja Artur Heinsalu naasid suveks kodulinna ja avasid rannapromenaadil baari PÕKS. Foto: Mailiis Ollino

Pärnus sündinud, siin üles kasvanud ja gümnaasiumi lõpetades Tartusse suundunud 24aastane Inger-Helene Värat ja 26aastane Artur Heinsalu usuvad, et möödas on aeg, mil suvepealinna tõmbenumbrit ehk randa “kaunistavad” stagna­aegsed betoonehitised ja -putkad ning “lõhnastavad” ülehinnatud friikartulid ja pelmeenid. Noor­tele valmistab muret, et kasutamata potentsiaaliga Pärnu jääb teistest linnadest maha.

“Kui vaadata Tallinna ja Tartut, on tunne, et liigume põhja­euroopalikkuse poole. Pärnu rannas on endiselt selline 2000ndate alguse tunne. Asju ei tehta hingega, vaid pigem nii, et raha võimalikult ruttu kätte saada,” leiab Heinsalu. Noored avaldavad, et Pärnu mahajäämusest tuleb seltskonnas tihti juttu. Nii muuseas on sestap mõlgutatud mõtteid, kuidas ise kodulinna arengusse panustada.

​​Noorte pealtnäha utoopilised ideed hakkasid vormi võtma mullu novembris, kui duo käis New Yorgis. Nad istusid Empire State Buildingu esimese korruse baaris, mekkisid õlut ja naljatasid Ees­tile mõeldes oma baari loomisest. Jutt jäi algul lihtsalt jutuks. Värat kahtles. Ent aasta algul võeti mõttest kinni ja öeldi endile: “Jah, teeme ära!”. Küll väikeste viperuste ja koroonapausiga, aga tehtud see sai. Nad naasid suveks kodulinna ja avasid läinud reedel promenaadil 1988. aastal Jerevani autotööstuses ehitatud bussis baari PÕKS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles