Külavanem Zoja Kallas ärgitab koos tegutsema

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Püüan inimesi nelja seina vahelt välja tuua,” ütleb külavanem Zoja Kallas, näidates ühisürituste pilte.
“Püüan inimesi nelja seina vahelt välja tuua,” ütleb külavanem Zoja Kallas, näidates ühisürituste pilte. Foto: Urmas Luik

Külavanem Zoja Kallas tõstab lauale mahuka albumi, mille piltidel ja lisatud tekstidel kajastub kohalike ühistegevus viimase tosina aasta jooksul.

Tähtpäevade tähistamine, lähivaldade isetegevuslaste võõrustamine ja ise külakosti viimine. Esimene külapäev 2002 ja viimane viis aastat hiljem, koristustalgud, grillimaja ehitamine sauna-päevakeskuse juurde. Kord rohkem, kord vähem osavõtjaid, aga üle kõige Zoja tahe näha oma kodukohta aina ilusamana.

Selle tahte kinnitus on Surju valla 2009. aasta kauneima kodu märk kahekorruselisel metsakombinaadi töölistele ehitatud tüüpmajal, kus Zojal on kõrgete lagedega korter. Aga enamgi kinnitab seda tahet Pärnumaa Kodukandi tunnustus: Zoja Kallase nimetamine 2007. aasta sädeinimeseks.

Küla eest kostjaks valis rahvas Zoja sellepärast, et tundis teda kui kohalikku postiljoni, kellega oli hea mõtteid ja uudiseid vahetada.

Maapostiljonide töö ümberkorraldamise järel haaras naine Surju valla hooldekodust Videvik tehtud pakkumisest. Hommikul saab ta vahetuse alguseks kohale liinibussiga, tagasi aga astub enamasti jalgsi. Minna on kolm kilomeetrit, mõtiskledes selle üle, kuidas inimesi nelja seina vahelt välja tuua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles