Kiskjakaamera jäädvustas hüljest himustanud mõmmiku

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Põhja-Pärnumaa rajakaamerasse on juulis jäänud kaks karuotti.
 
Põhja-Pärnumaa rajakaamerasse on juulis jäänud kaks karuotti.  Foto: Jarek Jõepera

RMK kiskjakaamera on kuu aega Pärnumaa metsaraiesmikult metsarahva elu jälginud ja sealseid sündmusi edastanud. Nüüd on võimalik järelvaadata haruldasemate isendite tegemisi.

Kiskjakaamera asub Lõuna-Pärnumaal Maarjapeakse raba lähistel väikesel metsaraiesmikul. Kaamera asukoha valikul loodeti, et paigal on potentsiaali just röövloomade tegemisi reaalajas pildile saada. Näha loodetakse selliseid kiskjaid nagu rebane, kährik, metsnugis, karu ja hunt.

Metsaelanikest sagedasemad külalised on seni rebased ja kährikud, ent juulis on kaadrisse sattunud ka haruldasemaid loomi – karud ja metssiga.

Mõmmikud väisasid raiesmikku 12. ja 13. juulil.

Esimene, paari-kolmeaastane karu ilmus kaadrisse kella ühe paiku öösel, nuusutas ja uudistas ning läks siis oma teed.

Teine, märksa suurem isend saabus järgmisel õhtul pool tundi enne keskööd.

“Kaamera paraku ei salvestanud hetki, kui loom kännu kõrval pikutas ja pärast mõrras hukkunud 120kilose hallhülge laiba mängleva kergusega metsa kuuse alla lohistas. Tema esikäpa jäljelt mõõdeti käpa laiuseks 15 sentimeetrit,” kirjeldas zooloogi ja loodusfotograaf Tiit Hunt RMK loodusblogis stseene, mida nägi vaid otsepildis.

“Metssead on seal kandis ikka veel harva nähtavad loomad, üksik kult käis kiskjakaamera ees kuu alguses,” lisas Hunt, kes pole kaotanud lootust hunti kaamerapilti püüda. “Kaks-kolm sutt pole siit kaugel.”

Rebased on salakaamera ees oma asju ajanud nii keskpäeval kui koidu- ja hämarikuajal. Raiesmik on kahe vanalooma ja ühe mõõdukalt kärntõvest puretud rebase seas hinnatud jahiala. Ühel ööl toodi kohale ka kaks kutsikat. “Küllap perekond hakkabki siin käima ja näeme, kui palju neil kutsikaid on. Urud ju ei saa kaugel olla,” arvas loodusemees.

Kolm–viis kährikut käivad lagendikul söögipoolist otsimas tavaliselt videvikus ja pimedas, päev kulub neil Hundi sõnutsi pigem kuskil varjulises paigas redutamisele.

“Päev enne, kui rebased näitasid oma kutsikaid, tuli raiesmikule kolm vana kährikut ühe kutsikaga. Püsib lootus, et ka kährikuperekonna täiskooseisus tegemisi saab peagi näha täies mahus,” loodab Hunt loomade põnevat tegutsemist edaspidigi metsalagendikul silmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles