Ehitusplatsidel esineb endiselt ohutusprobleeme

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Enim probleeme tuvastasid tööinspektorid seoses kaitsepiirete või nende puudumisega, samuti polnud kõik tellingutega kõik korras. Pilt on illustratiivne.
Enim probleeme tuvastasid tööinspektorid seoses kaitsepiirete või nende puudumisega, samuti polnud kõik tellingutega kõik korras. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Tööinspektsioon kontrollis suve hakul tööohutust 58 ehitusplatsil üle Eesti, puudusi leidmata lahkuti vaid üheksalt tandrilt. Pärnu maakonnas avastati igal kontrollitud ehitusobjektil tööohutusnõuete rikkumisi.

Ehitussektor on kõrge ohuhinnanguga valdkond, millele tööinspektsioon pöörab seetõttu enam tähelepanu. Selle ala tööõnnetused on olnud peamiselt seotud kõrgelt kukkumisega. Pea kõiki neid õnnetusi olnuks inspektsiooni hinnangul võimalik ära hoida, kui tööandja ja töötaja oleks tõsisemalt suhtunud kõrgustes töötamisel ohutuse tagamisse.

Suve hakul uuriti kõrgustes töötamise sihtkontrolli käigus kümne maakonna, sealhulgas Pärnumaa ehitusplatse. Inspektorid jälgisid põhiliselt töökohtade ergonoomiat, töövahendite, redelite ja tellingute korrasolu, aga ka isikukaitsevahendeid, tööd katustel ja seda, kas dokumentatsioon on korras.

Pärnumaal kontrolliti 15 ehitustandrit, millest kõigil rikuti tööohutusnõudeid.

Inspektorid tuvastasid enim probleeme seoses kaitsepiirete või nende puudumisega lahtiste avade ja treppide ees, samuti polnud tellingutega kõik korras. Paljudel tellingutel puudusid osaliselt või täielikult kaitse-, vahepiirded või alumised kaitsepiirded. Siiski on korrast ära redeleid nagu ka redelite kasutamisega seotud rikkumisi vähem kui varem. Ka kontrollitud ehitustõstukid vastasid kõik nõuetele.

Endist viisi esineb inspektsiooni hinnangul probleeme isikukaitsevahenditega. Kolmandikul objektidest polnud töötajatele väljastatud kukkumiskaitsevahendeid. Ainult kahes paigas olid korras ohutusvööd, turvarakmed, ohutustrossid ja -köied. Endiselt ei kanta kiivrit: need on küll töötajatele antud, aga nood ei taha kiivrit pähe panna, sest lõuarihma pole ja kummardades kukub see peast ära. Lahendusena näeb inspektsioon näiteks korralike kiivrite soetamist.

Katusetöid tehti külastatud objektidel vähe, ent pea poolel neistki avastati rikkumisi. Ehitusobjektide tööohutusplaanid olid siiski koostatud ja ajakohastatud ning enamasti oli neid töötajatele tutvustatud.

Ehitusel on riskid suured

Eelmisel aastal registreeriti Pärnumaal ehitussektoris 26 tööõnnetust, neist üheksa rasket. Kogu Eestis aga 438, neist 134 rasket ja kaheksa surmaga lõppenut. Selle aasta seisuga on Pärnumaa ehitussektoris aga registrisse kantud 14 tööõnnetust, neist kolm ränka. Kogu Eestis on vastavad arvud 168 ja 54, surmaga on lõppenud üks tööõnnetus.

See-eest näiteks 2015. aastal juhtus maakonnas 14 tööõnnetust, millest kuus olid rasked, kogu riigis aga 411 tööõnnetust, millest 120 rängad ja kolm lõppesid surmaga.

Andmed: tööinspektsioon
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles