Ringrajavõistlus pakkus motospordifännidele ohtralt teravaid elamusi

Joel Kukk
Copy
Soome ringrajaäss Ville Valtonen (nr 13) kihutas Pärnus Superbike-klassis esimese auhinna vääriliselt.
Soome ringrajaäss Ville Valtonen (nr 13) kihutas Pärnus Superbike-klassis esimese auhinna vääriliselt. Foto: Edgar Seemendi

Motoringraja Eesti lahtiste meistrivõistluste avaetapil Pärnus auto24ringil jagus põnevust paljudes masinaklassides.

Esimesel võistluspäeval kihutasid rajal noored sportlased. 100 ccm Hondade Mini GP klassis suutis 14aastane Maria Saluste jätta kõik poisid enda selja taha. Pjedestaali madalamad astmed kuulusid Pärnu tehnikaspordiklubi Vihurmoto kasvandikele: teise auhinna teenis Uku Kandelin ja kolmandaks tuli Karro Robert Jäärats.

Juunioride Supersport 300 klassis oli kiireim põhjanaaber Rasmus Nurmi, järgnesid Andre Köster Vihuri klubist ja Leedu noormees Jonas Stankunas.

Esikolmiku selja taga käis terve võistluse jooksul põnevuslahing Fred Erik Merivälja, Tuomas Soinineni, Silvester Sarapiku ja Selyn Kazakova vahel. Kõik nad üritasid üksteisest mööda sõita ja panid publiku raja ääres pidevalt oletama, millises kurvis julgus lõplikult kokku võetakse. Eelmärgitud paremuse selgitas finišijoon, kõigi konkurentide aeg mahtus sama sekundi sisse.

Teisel võistluspäeval sai kõige kiiremate tsiklite Superbike-klassi sõit ootamatu lõpplahenduse, kui kvalifikatsioonis kiireima aja sõitnud Hannes Soomeri sõiduriist hakkas juba teisel ringil streikima ja Soome äss Ville Valtonen võttis leeduka Justas Bucnyse ja kodurajal kihutanud Mihkel Osula ees kindla võidu.

Sõidus tuli ette kukkumisi, neist viimane, kus Sarunas Pladas stardisirge tagasipöördes teiselt kohalt külje maha pani, katkestas võistluse neli ringi enne ametlikku lõppu.

Külgvankrite klassis sõitsid kvalifikatsiooni kiireima aja Eero Pärm - Lauri Lipstok, kes eelmistel hooaegadel kihutasid MMi etappidel ja Saksamaa IDM-sarjas. Väärib märkimist, et Eesti esipaar tõi ainsana rajale 600 ccm jõuallikaga varustatud tsikli, millega üritati vastu hakata konkurentide 1000kuubikulistele sõiduriistadele.

Seitsmendal ringil kadusid meil pidurid ja käiguvahetus oli raskendatud, nii et päris lihtsalt see esikoht ei tulnud.

Tero Manninen

“Siin võib veel üllatusi tulla,” arvas Pärm enne sõitu ja nii ka läks. Stardist sai hästi minema soomlastest isa ja poja, Tero ja Joni Mannineni ekipaaž, kes uhkes üksinduses sõitu juhtima asus. Nende selja taga pusisid omavahel Pärm-Lipstok ja Markku Artiola - Peetu Paavilainen. Alles viiendal ringil suutsid eestlased põhjanaabritega kindla vahe sisse sõita ja teisena lõpetada.

“Seitsmendal ringil kadusid meil pidurid ja käiguvahetus oli raskendatud, nii et päris lihtsalt see esikoht ei tulnud,” kommenteeris võidumees Tero Manninen.

Superstock 600 klassis oli kiireim leedukas Mantas Urmonas, teise auhinna teenis võitja kaasmaalane Mikas Razmiliavicius ja kolmandaks tuli Jani Vaahtera Soomest. Vahepeal teisel kohal sõitnud Mairon Meius pidi paraku juba viiendal ringil kukkumise tõttu sõidu katki jätma.

B1200 klassis nägi publik põnevat võidukihutamist arvukate möödasõitude ja rohkete kukkumistega. Kodurajal kvalifikatsiooni võitnud Sander Luisk ei saanud stardist korralikult minema ja tuli esimeselt ringilt alles üheksandana.

Ring-ringilt positsiooni parandanud pärnakas jõudis liidrikohal sõitnud lätlasele Juris Priednieksile juba ohtlikult lähedale, kui sõit punaste lippudega katkestati, kuna stardijärgses kurvis toimus massiline kukkumine. Poodiumi kolmas aste kuulus Jaroslav Maleikole.

C1200 arvestuses oli Pärnus parim Mikus Baltrums Leedust, teiseks tuli lätane Maris Grivins ja kolmanda auhinna vääriliselt kihutas Tarvo Kallas Vihuri klubist.

Motoringraja Eesti meistrivõistlused jätkuvad augusti esimesel nädalavahetusel Soomes Alastaro ringrajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles