Sirle Matt: Kurb pilt avaneb Pärnus

Sirle Matt
, reporter
Copy
Puitaknad annavad restaureeritud hoonele kauni ilme.
Puitaknad annavad restaureeritud hoonele kauni ilme. Foto: Arvo Meeks

Pärnu linnavalitsuse lähedal on üks kahekorruseline puidust kortermaja, kus vaid ühel korteril olid säilinud päris uhked vanad puit­aknad. Pärnule omase tuuleliistuga, mis otstest sammast meenutavaks nikerdatud. Vanu aknaid ümbritsesid profiili lõigatud piirde­liistud ja akna kohal efektne karniis. Läinud talvel asendati selle maja viimasedki originaalaknad plastakendega.

Viimased kümme aastat olen rattaga mööda Pärnut sõites vanu puithooneid uurinud. Neid, millel säilinud algupärane laudis, uhke uks, aknaluugid ja muud kaunid ehitusdetailid, mis muudavad hoone imetlusväärseks. Kui ilusaid maju osati vanasti teha.

Ent selliseid puitelamuid jääb aina vähemaks. Kestev suundumus on, et remondi käigus vahetatakse kaunid peene joonega puitaknad robustsete plastakende vastu. Ehitusdetailid asendatakse lihtsate laudadega. Mõni on pannud puitlaudise asemele lausa plastpaneelid. Kui fassaadile on lisatud soojustuskiht, mis muutnud seina paksemaks, meenutavad seina sügavusse jäänud aknad laskeavasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles