Toomas Nipernaadi kõndis Häädemeeste rannaniidul

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Kaljo Kiisa 1983. aasta mängufilm “Nipernaadi” on häädemeeste­lastele eriline, sest osa filmist on üles võetud siinsel rannaniidul ja Tõnu Kargi üks naispartnereid selles filmis – Tralla rollis – on nende oma kandi Aire Koop.

Sestap kutsuti sündmuste­sarja Häädemeeste Hää raames need kaks näitlejat nüüd filmi­võtteid meenutama suure tamme alla kohaliku seltsimaja õuele, kus puude vahelt paistab see­sama rannaniit ja romantilise puidust värava tagant lookleb kunagisse võttepaika mere äärde kitsas rohtu tallatud jalgrajake.

Elektriteatri meeskond püstitas rannaniidule suure kinoekraani ja üheskoos vaadati uuesti Eesti filmiklassikasse kuuluvat linateost samasuguses õhustikus, ­mida võis tunda Toomas Nipernaadi mööda suvist ja kaunist Eestimaa loodust, tolmuseid teid ja külasid rännates.

Niidukinno oli tulnud arvukalt rahvast, kes seadis end istuma rohu sisse või toolidele, sooja andmas jagatud pleedid, kesk tohu­tuid sääseparvi, mere- ja ­heinalõhna ja ritsikate sirinat, taamal merre hääbumas päike, peagi saabuvas pimeduses valgustasid kõrget rohtu vaid kollased laternad. Puudu oli veel vaid peatselt filmis kõlav Anne Maasiku “Rändaja õhtulaul”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles