Küsitlus: koroonaviiruse kohta levib palju väärinfot

PP
Copy
Nooremad inimesed ei huvitu niivõrd koroonaviirusega seotud uudistest kui vanemad. 
Nooremad inimesed ei huvitu niivõrd koroonaviirusega seotud uudistest kui vanemad. Foto: Urmas Luik

Üle kahe kuu pärast eriolukorra lõppu tunneb kaks kolmandikku Eesti elanikest, et koroonaviiruse kohta levib palju väär­informatsiooni, see selgus riigikantselei tellitud uuringust.

Väärinfo üle kurtjaid on kaks kolmandikku. Veel rohkem inimesi arvab, et valeteavet levitatakse, kuna viirusest teatakse vähe. 44 protsenti usub, et koroonaviiruse kohta levib ka petlikku ja sihilikult eksitavat infot, ning kolmandik arvab, et väärinfot levitatakse tahtlikult eesmärgiga inimesi kahjustada.

Samal ajal otsib ja loeb ­koroonateemalisi uudiseid ­alla poole vastanutest ehk 44 protsenti. Viiendik püüab teadlikult sellekohaseid uudiseid vältida. Teisalt leidub väga vähe inimesi, kes koroonaviiruse kohta pole teavet saanud või teemast üldse ei huvitu.

Võrreldes juuni keskpaigaga on kasvanud rahulolu kehtivate piirangutega. Praegustest meetmetest toetavad Eesti elanikud kõige enam nakatunute ja kontaktsete kohustusliku isolatsiooniga jätkamist (peab vajalikuks 94 protsenti) ning kõrge nakkusohuga riikidest tulnutele karantiini kehtestamist (peab vajalikuks 89 protsenti). Enamasti pooldatakse piiranguid meelelahutusasutuste ja sise- ja väliürituste suhtes. 60 protsenti toetab avalikus ruumis kaasinimestega kahemeetrise distantsi hoidmist.

Uuringus küsitleti telefoni ja veebi teel kokku 1266 Eesti elanikku, kes olid 15aastased ja vanemad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles