Pruugitud autot tuleb hoolikalt valida

Siiri Erala
, peatoimetaja
Copy
Kasutatud autode müügiplatsid tühjenesid pensioniraha toel jõudsalt.
Kasutatud autode müügiplatsid tühjenesid pensioniraha toel jõudsalt. Foto: Urmas Luik

Juba kasutatud autot tasub valida hoolikalt, sest kiirustamine võib põhjus­tada pettumuse. Mõistlik on võtta pruugitud masinat ostes aega nii turu-uuringuks kui huvipakkuva auto ülevaatamiseks.

Nii tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) kui maanteeamet on sel suvel tarbijatele meelde tuletanud, et mõistlik on varuda aega ja vaadata huvipakkuv auto üle soovitavalt spetsialistiga. Näiteks teevad ostueelset kontrolli osa ülevaatuspunkte, autoesindusi ja remonditöökodasidki.

Eestis registreerimata sõiduki tausta tuleks kindlasti uurida margiesindusest, kas või veendumaks hooldus­raamatusse tehtud kannete õigsuses. Asjatundjaga saab parema pildi auto tehnilisest seisukorrast ja oskab vajakajäämistega arvestada, seda nii rahaliselt kui liiklusohutuse mõttes. Kui sõidukil esinevad ohtlikud vead, tuleb need kindlasti enne sõitma asumist kõrvaldada. Auto ostueelse kontrolli võimaldamine annab tunnistust kaupleja usaldusväärsusest.

Kui veebiportaali müügikuulu­tuses on registreerimisnumber varjatud või ei ole kirjas auto VIN-koodi, tasub uurida, miks müüja neid varjab.

Kui veebiportaali müügikuulutuses on registreerimisnumber varjatud või ei ole kirjas auto VIN-koodi, tasub ­uurida, miks müüja neid varjab. Peitmisel on alati mingi põhjus ja usaldusväärne müüja seda ei tee. Liikluskindlustuse fondi kodulehelt saab nende andmete järgi kontrollida, kas autoga on tehtud avarii. Maanteeameti e-teeninduses on võimalik kontrollida sõiduki läbisõitu ja näha masina Eestis registreerimise aega.

Juhtimaks ettevõtjate tähelepanu nõuetele, mida tuleb järgida kasutatud autode müügil, täiendas TTJA firmadele mõeldud juhendit. Muudatused tehti nii seadustest lähtuvalt kui kohtupraktikas ja kontrolli käigus tähele pandud probleemide põhjal.

Näiteks tuuakse juhendis ostjale tähtsa punktina välja, et ta uuriks enne tehingut välja, kellega käed lööb – kas ettevõtte või hoopis eraisikuga.

Veel märgitakse juhendis, et hea tavana võiks välja kujuneda praktika, kus müüja teeb ise ära vajaminevad toimingud maanteeametis ja annab tarbijale üle sõiduki, millega kohe saab minna liiklusesse.

Juhendiga saab tutvuda ameti veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles