Sisukord
Tarbija
Paberleht

Õhtul söödav toit mõjutab une kvaliteeti

1 min lugemist
Trüptofaani sisaldavad toiduained parandavad meeleolu ja unekvaliteeti. FOTO: Shutterstock

Iga inimese toidutaluvus on individuaalne, seega puudub võimalus igaühele sarnaselt mõjuv unemenüü koostada. Samas on mitme toiduaine puhul tuvastatud nende valdavalt organismi aktiveeriv või rahustav toime.

Kiiremale uinumisele ja pikemale ööunele aitab kaasa õhtusöögi rikastamine trüptofaanirikaste roogadega ning kofeiini sisaldavatest jookidest loobumine vähemalt paar-kolm tundi enne magamaminekut. Une kvaliteeti rikkuvat kofeiini võib olla nii jookides kui ka ravimites. Samuti tekitavad unehäireid raskesti seeditav toit ning vee või alkoholi tarbimine enne magama­minekut.

Paljud on kindlasti kuulnud soovitust, et leige piima joomine magamamineku eel toob parema une. Põhjus peitub selles, et piimatooted sisaldavad trüptofaani – aminohapet, millel on und soodustav toime. Kuna keha ei suuda trüptofaani ise toota, tuleb seda söögist saada. Trüptofaani sisaldavad enim lõhe, kana, muna, spinat, seemned, piima- ja sojatooted, pähklid, banaanid ja mesi.

Seotud lood
08.08.2020 12.08.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto