Noor pere plaanib Pulli külla Kääriku-laadset kompleksi

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Pulli külas asuva Nasa talu perenaine Triinu Vaher tõdeb, et oma rahakott ei luba unistada.
Pulli külas asuva Nasa talu perenaine Triinu Vaher tõdeb, et oma rahakott ei luba unistada. Foto: Lilli Tölp

Pärnu–Rakvere–Sõmeru maanteelt alla keeranud ja Eesti vanimast asulakohast Pullist mööda sõitnud, jõuame taluni, mille nimi näib võõras isegi karastunud teleprodutsendile. Sõnaga “Nasa” seostame esmalt USA samanimelist kosmoseagentuuri. Ent siin, Pärnu jõe paremkaldal Nasa talu õuel võtab külalisi vastu noor perenaine Triinu Vaher, kelle hallata on pea 60 hektarit maad ühes metsa ja põldudega. Maa pärandas Vaherile vanaisa, kelle unistus oli, et valdused jääksid perekonda.

Käekõrval paariaastane neljajalgne Donna, vankris üheksakuune tütar, tutvustab sisekaitseakadeemia vanemspetsialist Vaher kompleksi, millest õhkub nostalgiat. Võssa kasvanud korvpalliväljakul, siit ja sealt lagunevates kunagistes reheelamutes-aitades ja kämpingutes kees paarkümmend aastat tagasi elu. Kanti tunti Elbi spordibaasina.

​“Väga paljud on oma nooruspõlve veetnud siin spordilaagrites. Nad otsivad seda kohta, tulevad ja räägivad, teen neile ekskursiooni. Nad kallistavad üht tamme ja lahkuvad, pisar silmis,” jutustab perenaine, kes isegi paar kümnendit tagasi karatetrenniga talus laagris käis.

Kui Vaheri vanaisa Nõukogude okupatsiooni järel, 1990. aastate algul oma vanaisa talu tagasi sai, hakkas ta maal vaikselt toimetama, vedades Pulli küla talumuuseumi ja õpetades 4H noori talutöid tegema. Lapselapse sõnutsi ei jõudnud vanaisa seda aga üksi pidada. “Ta ei teadnud midagi Euroopa rahast. Asi hakkas vaikselt käest ära minema ja nüüd näebki talu selline välja,” nendib Vaher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles