Noorte suvi möödus kiigujooga, õudusjuttude ja harivate töötubade lainel

Pärnu Postimees
Copy
Läbiva tegevusena toimusid kõikidel päevadel suured turniirid eri spordialadel ja võistkonniti.
Läbiva tegevusena toimusid kõikidel päevadel suured turniirid eri spordialadel ja võistkonniti. Foto: Erakogu

Kevade lõpus korraldasid Pärnu noorsootöötajad siinsete noorte seas küsitluse, uurimaks nende hetkeseisu. Sedagi, mida nad ootavad noortekeskustelt pärast eriolukorda. Selgus, et enim soovitakse noorsootöötajatega kohtuda ja sõpradega taas aega veeta. Niisama tähtsaks peeti seda, et noortekeskust saaks külastada kogu suve. Peale selle oodati suvelaagreid.

Samamoodi kõigi muude ürituste-sündmustega oli laagrite toimumine eriolukorra tõttu tänavu suure küsimärgi all, aga tänu riiklikule haridus- ja noorteameti toetusmeetmele sai suvelaagreid siiski korraldada. Osalustasu puudumine tagas kõikidele noortele osavõtuks võrdsed võimalused, iga soovija sai laagrikohagi.

MTÜ Pärnu Noorte Vabaajakeskuse eestvedamisel toimusid linnalaagrid kuuendat korda. Tänavu võttis neist osa ligemale 80 noort vanuses seitse kuni 21. Laagrilisi oli Pärnumaalt ja kaugemalt. Peale noorsootöötajate kuulusid korraldusmeeskonda siinse noorte vabaajakeskuse ja Audru noortekeskuse noorteaktiivi liikmed.

{image_

embed

}197006{/image_

embed

}

Pärnu noorte vabaajakeskuse juhataja Annely Reile sõnutsi tohtis eriolukorrast tingitud reeglite tõttu tavapärase 50 noore asemel laagris osaleda 20. See andis võimaluse meeskonnal läheneda noortele individuaalselt. “Kuigi tegu oli eri teemalaagritega, olid kõikides laagrites tähelepanu all noortevahelised suhted, enesearengu analüüs ja eesmärkide seadmine. Noored said täita isiklikku laagrikaarti, kuhu märgiti ootused laagrile, iga päeva positiivsed ja negatiivsed kogemused ning päeva emotsioonid,” rääkis juhataja.

Peale selle anti tagasisidet noorsootöötajatele. Nii sai lõbusas, kokkuvõtlikus ja lihtsas vormis õpitut ja kogetut kaardistada ja õpiprotsessi analüüsida.

{image_

embed

}197007{/image_

embed

}

Laagrite teine eesmärk oli tõsta noorteinfo otsimise, leidmise ja käsitluse teadlikkust. Vabaajakeskuse noorteinfospetsialisti Helena Randlahe kinnitusel on see tähtis pärast eriolukordagi, suutmaks eristada õiget infot valest, analüüsida infot, teha ise otsuseid ja olla vähem mõjutatud pealetungivast infotulvast.

Otsa tegi lahti 20.–22. juulini kestnud loovuslaager. Tänavakunstnik Kevin Polliga tehti oma profiilipiltidest šabloonikunsti. Samuti valmistati vaprusehelmeid (seda krooniliste haigustega laste ravi toetuseks) ja külastati Audrus räppar Silver “AG” Orissaart. Päevad olid tulvil muusikat, räppi, hennamaalinguid ja toredaid mänge. Noored osalesid Eesti avatud noortekeskuse koordineeritud noorteinfo töötoas, mille teema oli motivatsioon ja inspiratsioon. Maiuspala oli noorte endi organiseeritud playback.

{image_

embed

}197012{/image_

embed

}

Teisel nädalal ehk 27.–29. juulil väldanud seikluslaagris valmistati taas vaprusehelmeid, toimus noorteinfo töötuba vägivalla ja selle äratundmise teemal, külastati Paide avatud noortekeskust, käidi Türi elamuspargis, seigeldi Pärnu linnas. Väljasõidul Aresse väisati alpakafarmi ja peeti piknikku. Aega veedeti Reieli hobusetallis, kus noored ratsutasid hobustega, mängisid kassipoegade ja koertega, toitsid hanesid ja kanu ning tutvusid vanade põllutööriistadega.

4.–6. augustini võeti osa spordilaagrist. Noored proovisid Janne Ristimetsa tantsustuudios kiigujoogat ja tutvusid jetisportlase Jasmiin Üprausiga. Peale selle osaleti taas noorteinfo töötoas. Siis vesteldi juba vaimse ja füüsilise tervise teemadel. Läbiva tegevusena toimusid kõikidel päevadel suured turniirid eri spordialadel ja võistkonniti.

Linnalaagri viimasel nädalal ehk 10.–12. augustil osaleti Ampsuteaduse töötoas, kus vedela lämmastiku abil valmistati jäätist. Käidi Tolkuse rabas, lauldi karaoket, meisterdati, pandi ennast proovile “Kuldvillakus” ja vaadati filme. Neljandas laagris jäid noored keskusesse öösekski. Nii räägiti õhtuti õudusjutte ega  saanud ilma ööhäireta.

{image_

embed

}197011{/image_

embed

}

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles