Kunstnike majas ripuvad geomeetrilised allikad

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy

Kunstnik Eva Jänest on 1980. aastatest saati paelunud kunstikõne, mis avaldub geomeetrilistes kujundites. Ta maalid peidavad endas kontrasti ja dünaamikat, põrkumist, tumedat ja heledat, summutatud ja eredaid toone ning eri meeleolusid. Jänes põimib geomeetrilistesse taiestesse tihti sümboleid. Need omakorda on viis väljendada autori usulisi ideid ja rahvaluule mõjul tekkinud tundeid. 

Pärnu linnagaleriis kunstnike majas avatud näitus “Ilmaallikad” tutvustab kunstniku tehnikat laiemale publikule. See osutab, kuidas geomeetriline kunstki on võimeline kajastama loodust. Välja pandud maalid on inspireeritud Eesti allikatest. 

Jänes (sünd 1942) on lõpetanud Tartu kunstikooli 1962. aastal kunstiõpetaja erialal ja ERKI (Eesti riikliku kunstiinstituudi) 1969. aastal maalikunstniku diplomiga. Ta on meisterdanud arvukalt monumentaaltöid, sealhulgas vitraaže, mosaiike, sgrafiitosid, freskosid ja secco-maale, mis on muinsuskaitse all. 

Viimase paarikümne aasta jooksul on kunstnik asetanud loomingus rõhu hoopis maalidele, mida on näidatud pea paarisajal isiku- ja rühmanäitusel Eestis ja Soomes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles