Pärnakaist filmitegijad: Oleme võimelised Eestis tegema erakordselt suuri asju

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
«Aasta täis draamat» – Marta Pulk dokumenteeris, mida teeb teater Alissijaga, kui ta veedab aasta jooksul 351,2 tundi teatris ja vaatab ära 224 etendust.
«Aasta täis draamat» – Marta Pulk dokumenteeris, mida teeb teater Alissijaga, kui ta veedab aasta jooksul 351,2 tundi teatris ja vaatab ära 224 etendust. Foto: Kaader filmist

Võib julgelt öelda, et suurfilmi “Tõe ja õiguse” kõrval oli tänavusel Eesti filmi- ja teleauhindade (EFTA) jagamisel Pärnus kasvanud filmitegijate Oskar Lehemaa ja Marta Pulga aasta.

Parimaks lühifilmiks tunnistati Lehemaa “Karv” ja dokumentaalfilmiks Pulga “Aasta täis draamat”. Lehemaa oli ühtlasi parim monteerija (“Vanamehe film”), nad mõlemad olid Tanel Toomi kõrval aasta parima filmirežissööri nominendid ja Lehemaa oli nomineeritud veel parima stsenaristi ja animafilmi kategoorias. Mõlemad hakkasid filminduse vastu huvi tundma aastaid tagasi tänu Sütevaka humanitaargümnaasiumi toonasele huvijuhile Argo Valdmaale, ehkki sellal ei olnud neil kindlaid plaane.

“Nagu ikka on keskkool pigem katsetamise aeg ja eks sa pärast lõpetamist vaatad, mis pinnale jääb,” avaldab Pulk. “Mitte igaüks ei sünni mingisuguse suure kutsumusega, mis on talle seitsmendast eluaastast saadik selge, vaid vaatabki, mis kerkib pinnale siis, kui koolistruktuur ümbert ära võtta – kuhu siis süda kutsub? Ja juhtus nii, et see oli film.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles