Linnarahva nägemuses on Keskväljakul nii lugemisalad kui kohvikud ja vaateratas

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Keskväljaku ideekorjes pakuti muuhulgas välja vaateratta paigaldamine.
Keskväljaku ideekorjes pakuti muuhulgas välja vaateratta paigaldamine. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus tunnistas Vaasa pargi, Keskväljaku ja Pika tänava ümberkujundamiseks korraldatud ideekorje kordaläinuks: linnarahvas esitas ligi poolsada eriilmelist ettepanekut.

Linnavalitsuse kommunikatsioonispetsialisti Anu Villmanni sõnade kohaselt oli ideekorje eesmärk kaasata kodanikke avaliku ruumi arendamisse ja see õigustas end igati. Üksjagu asjalikke ja põnevaid eeteid laekus liikluskorraldusest haljastuseni. Samuti leidus kujundusmõtteid, mida pakkus korraga välja mitu inimest.

Paljud ettepanekud puudutasidki Keskväljaku kandis liikluskoormuse vähendamist ja roheala suurendamist, kuid pakuti veel idee püstitada näiteks vaateratas, nautimaks linnapanoraami. Mitu ettepanekut puudutas eri kohtades vabaõhu-lugemisalade loomist, viidates raamatukogu lähedusele. Samuti avaldati soovi raamatukoguesine plats muuta inimsõbralikuks ajaveetmiskohaks. Keskväljakule plaanitud uisuväljakutki ei unustatud.

Keskkonnahoidliku ettepanekuna esitati mõte istutada Keskväljakule kuusk, mida saaks selle suureks kasvades kasutada jõulupuuna – siis poleks vaja seda metsast või kellegi koduaiast maha võtta.

Samuti soovitakse Vaasa pargis ja Keskväljakul näha ajutisi kohvikuid ja kohalike kunstnike taieseid. Pikal tänaval tahetakse näiteks katta korrusmajade fassaad seinamaalingutega, mis ühendaks kesklinna vanalinnaga ja annaks möödasõitjale aimu, mis paikneb majarea taga.

Järgmiseks vaadatakse koos Eesti arhitektide liidu esindaja Endrik Männiga kõik laekunud ettepanekud läbi, analüüsitakse neid ja hakatakse koostama arhitektuurivõistluse tingimusi.

Rainer Aavik

Leiti, et lahendada tuleks Pikalt tänavalt juurdepääs muuseumi ja kontserdimaja juurde.

Parkimisprobleemi lahenduseks pakuti Keskväljakule maa-aluse parkla ehitamist.

Veel sooviti, et ei lõpetataks bussiliiklust üle Kesklinna silla, sest vananev elanikkond ei jõua jalgsi kõndida pikki vahemaid. Praegugi olevat ümberistumisvõimalusest hoolimata bussireisijatel pikk maa Vallikääru aasale või Ammende villasse jalutada.

Omapärane oli idee, et Vaasa parki võiks rajada hoopiski linnabusside terminali.

Abilinnapea Rainer Aavik avaldas tänu kõigile, kes kaasa mõtlesid ja ettepanekuid esitasid. “Järgmiseks vaadatakse koos Eesti arhitektide liidu esindaja Endrik Männiga kõik laekunud ettepanekud läbi, analüüsitakse neid ja hakatakse koostama arhitektuurivõistluse tingimusi,” selgitas abilinnapea. “Ideede läbivaatamiseks ja tervikpildi saamiseks kulub kindlasti paar nädalat.”

Aasta lõpuks loodetakse välja kuulutada Vaasa pargi, Keskväljaku ja Pika tänava ümberkujundamiseks arhitektuurivõistlus.

Linnavalitsus asub seda piirkonda ümber kujundama eeldusel, et pärast Raba–Laia tänava silla valmimist muutub selle ala otstarve. Seejärel väiksema liikluskoormusega Pikk tänav aitaks südalinna paremini siduda, uus Keskväljak ja Vaasa park looksid teistsuguseid võimalusi kesklinnast jahisadama poole liikuda.

Vaasa park Pärnu kesklinnas.
Vaasa park Pärnu kesklinnas. Foto: Urmas Luik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles