Miljard suitsukoni Eesti tänavatel ja kanalisatsioonis (1)

Kadrin Karner
, Pärnu Postimehe peatoimetaja asetäitja
Copy
Kampaania "Meri algab siit" raames märgistati Pärnus 100 kanalisatsioonikaevu luuki. 
Kampaania "Meri algab siit" raames märgistati Pärnus 100 kanalisatsioonikaevu luuki. Foto: Laura Vadam

Maailma ­kõige suu­remaks prügiprob­leemiks ei peeta ammu enam plastkõrsi, vaid hoopis suitsukonisid, nagu CNN 2019. aasta jaanuaris ilmunud loos kirjutas. Eestis ­satub igal aastal tänavale ja sealt kanalisatsiooni ligemale miljard suitsukoni.

Ettevõtmise “Meri algab siit” eestvedajal, pärnakal Andre Pichenil oli sademeveega Läänemerre sattunud suitsukonireostusele tähelepanu juhtimiseks mitu põle­tavat põhjust. “Kui sa näed, et maailmas on murekohti, siis sul on ­alati valida, kas panna pea liiva alla või tegutseda,” nimetas ta ühe põhjustest, miks kampaania sündis. Teiseks andis tõuke tegutseda tema inglasest sõber, kes elab Eestis ja on juba pikka aega käinud Tallinnas nii Pirital kui Kalarannas omal algatusel ja vabatahtlikult suitsukonisid kokku korjamas, et meie rannad oleksid puhtamad. “Üksi ma seda võitlust ei võida. ­Midagi on vaja ette võtta,” vahendas ­Pichen oma sõbra sõnu.

Kolmanda põhjusena nimetas ettevõtlik pärnakas kohtumist tema kodu lähedal väärikas eas prouaga, kes pühkis maas vedelnud suitsu­konisid luuaga muru peale. “Ma küsisin, miks sa neid luuaga muru peale riisud,” meenutas Pichen. Proua vastusest tuli välja, et sealt hakkab Pärnu linna maa ning sedasi lükkab ta suitsukonide koristamise prob­leemi enda kaelast linna õlule.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles