Matsalu loodusfilmide festivali võitis armastuskiri Okavango jõele

Pärnu Postimees
Copy
MAFF 2020. Matsalu filmifestivali avapauk. Lihula kultuurimaja. Silvia Lotman
MAFF 2020. Matsalu filmifestivali avapauk. Lihula kultuurimaja. Silvia Lotman Foto: Lilli Tölp

Tänavusele Matsalu loodusfilmide festivalile (MAFF) esitatud pea 1000 filmi seast võitis Lõuna-Aafrika Vabariigi film “Okavango – unistuste jõgi”.

See film on kohalike ettekujutus maailma ühest suuremast jõesüsteemist ja lugu igavesest püüdlusest jõuda paradiisi, et leida tõeline Okavango, unistuste jõgi.

Festivali rahvusvahelise žürii hinnangul on tegu lummava pildikeele ja väga kõrge kunstilise tasemega filmiga, mis on sisukas, tempokas, haarav ja tulvil meeldejäävaid hetki.

MAFFI peakorraldaja Silvia Lotman avaldas rahuolu, et olenemata erilisest ajast jõuavad loodusfilmide huvilised ikka festivalile. “Loodusfilmide tase on väga kõrge ja need linateosed, mida nii Lihulas kui järgmise nädala jooksul kogu Eestis näidatakse, on kindlasti vaatamist väärt,” sõnas Lotman.

Igal aastal paneb keskkonnaamet välja eriauhinna filmile, mis kajastab rahvuspargi kaitse-eesmärkidega seotud teemasid. Seekord valiti auhinna vääriliseks Saksamaal valminud film “Niidud – kaotatud paradiis”, mille autor on Jan Haft. Film uurib, kuidas see elupaik eksisteerib, kui sealset keskkonda regulaarselt häiritakse, ja miks teevad nii paljud elusolendid oma kodu paika, mida kaks korda aastas niidetakse.

Loodusfilmide tase on väga kõrge ning need filmid, mida nii Lihulas kui järgmise nädala jooksul kogu Eestis näidatakse, on kindlasti vaatamist väärt.

Silvia Lotman

Samuti andsid oma auhinna üle Tallinna loomaaed ja MTÜ Mondo. Loomaaia tunnustus läks Saksamaa filmile “Suswa mägi - vulkaani südames” ja Mondo oma Prantsuse filmile “Greta põlvkond”.

MAFFi tänane päev on Lihulas pühendatud võiduteostele ja annab võimaluse nautida filmiparemikku neile, kes varem kohale jõudnud ei ole.

Aastatega on festival kasvanud 12päevaseks rahvusvaheliseks ürituseks, mis ulatub Lihulast välja Pärnusse, Narva, Tallinna, Tartusse ja mujalegi.

Iga-aastasel festivalil tuuakse vaatajani lai valik uutest loodusfilmidest kõikjalt maailmast. Programmi mahub linateoseid nii metsikust loodusest, inimtegevuse ja looduse koosmõjust, keskkonna jätkusuutlikkusest ja looduskaitsest, uurimisretkedest kui põlisrahvaste elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles