Tiit Palu: iga lavastus on muutunud päästeprojektiks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Palu oli Endla teatri pealavastaja seitse ja pool aastat.
Tiit Palu oli Endla teatri pealavastaja seitse ja pool aastat. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Aasta algusest ei tööta Tiit Palu enam Pärnu teatri Endla pealavastajana. Põhjuseks soov mitte osaleda sellise teatri tegemisel, mille ainus eesmärk on teenida raha liiga suure hoone ülalpidamiseks. „Iga lavastus on muutunud teatri päästeprojektiks,“ ütles Palu Postimehele antud intervjuus.

Kultuuriministeeriumi soovil on Endla muutumas sihtasutuseks, mille omanike ringi kuuluksid peale riigi Pärnu linn ja Paikuse vald. Seitse ja pool aastat Endla teatris pealavastaja ametit pidanud Tiit Palu kiidab ministeeriumi soovi tegelda teatrite probleemidega. Kuid kui Endla muutmine sihtasutuseks on vaid vormiline ja sellega ei kaasne sisulisi muudatusi, on see Palu meelest vaid vastutuse veeretamine, mis võib teatrile anda surmahoobi.

Samas nendib ta, et praeguses olukorras on igasugune tegevus parem kui tegevusetus. „Ses mõttes vaatan lootusrikkalt Langi suunas. Kui ta ministriks sai, kutsus ta kokku kõigi teatrite direktorid ja kunstilised juhid. Ta oli esimene minister, keda huvitas ka see, mida kunstilised juhid arvavad. Mulle oli väga huvitav istuda ministeeriumis ja kuulda, mida arvab minister ja mida direktor. Mingis mõttes oli see mulle selguse saabumise päev, mis olukorras teater on.“ seletas Palu.

Kui peaaegu kõik Eesti teatrid kasvatasid 2011. aastal publikuhulka, siis 100. sünnipäeva tähistanud Endla külastatavus langes 1200 inimese võrra, 63 951 vaatajani. Endla 573kohaline suur saal on suuruselt neljas saal rahvusooper Estonia, Vanemuise teatri ning nuku- ja noorsooteatri järel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles