GALERII ⟩ Kisakänd, kodutu hunt ja nimetu kivihunnik linnapea kabinetis

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Elu ega kunsti ei pea alati liiga ­tõsiselt võtma. Kui kodulinna volinikku pani hiljuti kukalt kratsima abstraktne kunst, kus teostel on arusaamatud pealkirjad või puuduvad need üldse, siis sel kuul Pärnu linnagaleriis raekojas avatud näitusel “Per­formatiivne Pärnumaa” võib liialt tõsimeelsel vaatajal aju lausa kokku joosta.

Pigem tasuks kaasa võtta elav mõttelend, sest ükski teos ei ole siin üheselt mõistetav. Juba näituse pealkiri – “Performatiivne Pärnumaa” – annab selleks põhjuse, sest performance’i-kunsti saab küll dokumenteerida ja kunstnikud on siin selle tarbeks välja mõelnud kõikvõimalikke mooduseid, kuid enamik teoseid kui sündmusi toimus juba varem ja mujal, olles kordumatud. Linnagaleriis saab nuusutada vaid neist järele jäänud lõhna.

Kaarel Kütase paar aastat küpsenud kuraatoriprojekt pakkus kunstnikele kogu Eestist võimalust avastada Pärnumaad just täpselt niimoodi, nagu neile endale pähe tuli ja kuhu nad ise minna soovisid. Välitööd kujunesid retkedeks, milles segunesid teelolek ja tegevuskunst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles