Reportaaž ⟩ Kas kaitseväe uus automaat on tõesti Rahe või pigem Reha? (1)

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Taba­muste hajuvus lühemalt distantsilt on isegi paljudel reservistidel nii väike, et nelja kuuli­auku pöidlaga katta pole probleem. On ka erandeid.
Taba­muste hajuvus lühemalt distantsilt on isegi paljudel reservistidel nii väike, et nelja kuuli­auku pöidlaga katta pole probleem. On ka erandeid. Foto: Eesti Kaitsevägi

Mõni kuu tagasi jõudis Eestisse laadung uhiuusi automaate, mille vastu järgmise kahe aasta jooksul vahetatakse välja kogu kaitseväe automaatrelvastus. Möödunud nädalal said esimese üksusena riigis uute relvade väljaõppe Scoutspataljoni reservväelased. Õppekogunemisel osales ka Pärnu Postimehe ajakirjanik, kel varem olnud au teenida just selles üksuses.

Ameerika Ühendriikide ettevõtte Lewis Machine & Tool Company (LMT) toodetud R20 Rahe on juba umbes poole sajandi ­vanuse poolautomaatvintpüssi ArmaLite AR-15 tänapäevane versioon. Hoolimata algvariandi vanusest on need relvad tänu põhjalikule arendusele siiski nüüdisaegsed tööriistad. Need on ergonoomilised, asjalike punatäpp- ja kolmekordsete optiliste sihikutega, võrdselt hästi käsitsetavad nii parema- kui vasakukäelistele. Kergest metallisulamist ja polümeerplastidest kokku pandud relv kaalub koos salve ja sihikuga tõepoolest tunduvalt vähem kui seni kasutusel olnu tühjana. Paistes vähemasti paberil igati asjalikuna.

Aga mida uus relv lõppkasutajale tähendab? Ilmselt on varasematest paljuski parem, aga kui palju? Kas R20 väärib Rahe ­nime (selle valisid eksperdid, kes lähtusid sellest, et rahe alla sattuda on ebamugav)? Või peaks seda kutsuma hoopis Rehaks, nagu on relva ristinud mõni interneti naljamees?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles