Rikaste edetabel: jõukaid inimesi leidub Pärnumaalgi

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Majanduslehe andmeil on endiselt rikkaim Pärnumaa ettevõtja Wendre omanik Peter Hunt, kes üldtabelis asub 35. kohal ja kelle vara väärtuseks hinnatakse 98,2 miljonit eurot.
Majanduslehe andmeil on endiselt rikkaim Pärnumaa ettevõtja Wendre omanik Peter Hunt, kes üldtabelis asub 35. kohal ja kelle vara väärtuseks hinnatakse 98,2 miljonit eurot. Foto: Mailiis Ollino

Majandusleht Äripäev järjestas taas Eesti 500 rikkaimat inimest, jõukaid, kümnete miljonite eurode väärtuses varaga ettevõtjaid leidub Pärnumaalgi.

Majanduslehe andmeil on endiselt rikkaim Pärnumaa ettevõtja Wendre omanik Peter Hunt, kes üldtabelis asub 35. kohal ja kelle vara väärtuseks hinnatakse 98,2 miljonit eurot. Kevadel ostis Wendre Grupp üle 90 aasta vanuse Saksamaa tekstiilitoodete ettevõtte Geska Bettwarenfabrik, omandades tehinguga täielikult ettevõtte tekkide ja patjade toodete sortimendi, samuti tervishoiuteenustes kasutatavate tekstiilitoodete turuosa. Viimasel ajal on Wendre silma paistnud tippjuhtide vahetusega. Tänavu 14. aprillist asus Pärnumaa suurima äriühingu AS Wendre etteotsa Dennis Ulrik Kristensen, Taani kontserni Danspin Grupi tütarettevõtte, Sindis Pärnu jõe kaldal vaibalõnga värviva AS Danspini senine tegevjuht.

Kristensen vahetas välja alla poolteise aasta ametis olnud Raul Laidvee. Wendre Grupi tegevjuht Pål Jönsson põhjendas kevadel Pärnu Postimehele muudatust sellega, et nende Eesti ettevõtet oli juhitud vales suunas. Ta seletas, et Laidvee pidi vana juhtkonna järelt palju koristama, sai sellega hakkamagi, kuid ettevõttes algas uus ajastu, mil keskendutakse palju enam tõhususe suurendamisele ja kasvule, niisiis tekkis vajadus teistsuguse liidri järele.

Laidvee kirjeldas toona eelkäija tekitatud olukorda, kus “teatud investeerimisprojektid olid kehvasti ellu viidud, mille tulemusena tekkisid tarneprobleemid”, kuid täpsemalt ei selgitatud, miks ta välja vahetati. Nii olevat ta kõrgemate juhtidega kokku leppinud.

Wendre praeguseks üle-eelmine juht Vahur Roosaar ei nõustunud Jönssoni ega Laidvee kriitikaga ja märkis, et keegi polnud talle varem midagi ette heitnud. Pealegi pidanuks tema arvates Laidveele hoopis medali andma, kui ta “koristamisega” nii hästi hakkama sai.

68aastasele Hundile kuulub Eestis mitu golfiväljakut, sealhulgas Tahkuranna oma.

64. kohalt leiab Martti Lemendiku, kelle vara hinnatakse 52,8 miljoni euro suuruseks. 44aastane Lemendik on Metaprindi üks omanikest. Peale selle on Lemendik Pärnu Kesklinna tervisekeskuse osanik.

Rein Kilgi raha tuleb nii sadama- kui kinnisvaraärist. 67aastase ärimehe vara väärtus on Äripäeva andmeil 27,8 miljonit eurot, mis annab edetabelis 137. koha. Kilk on Pärnu Sadama üks omanikest.

146. kohal asub 24,4 miljoni euroga 46aastane Eve Toots, kes muu hulgas on üks Pärnu Keskuse omanikest.

19,2 miljoni euroga leiab 199. kohalt 80aastase Toivo Ninnase, kellele muu hulgas kuulub suvepealinna taastusravikeskus Viiking. Kõrge koha rikaste edetabelis tagab talle osalus Tallink Grupis.

67aastane Mati Einmann, Kilgi äripartner Pärnu Sadamas, paikneb 18,4 miljoni euro suuruse varandusega 210. kohal.

Port Arturi kaubanduskeskuse omanikel Viljo Vetikul ja Kaido Kruusojal on mõlemal 14,5 miljoni euro suurune varandus. Niisama palju oli 57aastasel Vetikul ja 56aastasel Kruusojal mullugi. Nad jagavad edetabelis 276. ja 277. kohta.

341. kohalt leiab Valmose kunagise tegevjuhi Heiki Vahermetsa, kes osaühingu Hakera kaudu on investeerinud tootmissektorisse. Mullu oli 57aastase Vahermetsa vara väärtus Äripäeva andmeil 15,1 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles