Püha Lehm püüab EMil medalit, sõudekoondises annavad tooni pärnakad

Copy
Poolas startival EMil istub Kaspar Taimsoo, Tõnu Endreksoni ja Allar Raja kõrval neljapaati Jüri-Mikk Udam.
Poolas startival EMil istub Kaspar Taimsoo, Tõnu Endreksoni ja Allar Raja kõrval neljapaati Jüri-Mikk Udam. Foto: Elmo Riig

Ülehomme stardivad Poolas Poznanis kolm päeva vältavad Euroopa meistrivõistlused, kuhu Eesti sõudeliit lähetas viis paatkonda.

Teiste seas läheb võistlustulle seni olümpiapääsmeta, Pühaks Lehmaks ristitud meeste paarisaeru neljapaat. Rio olümpiamängude edurivist kuuluvad nelikusse eessõudja Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson ja Allar Raja. Andrei Jämsä asemel istub vanema põlvkonna tegijate kõrval vööris 26aastane tallinlane Jüri-Mikk Udam, kelle peatreener Veikko Sinisalo arvas olevat saanud küpseks, et asuda heitlema medali nimel.

“Meie seis on küllaltki hea: seni pole olnud ühtki mainimist väärt tagasilööki. Tundub, et oleme füüsilise ja mentaalse ettevalmistuse vahel leidnud tasakaalu,” rääkis eile võistluspaika reisinud koondise juht. Kvartette on stardis 11, sõitude koosseisud loositakse homme pärastlõunal.

Nii harjutas neljapaat enne EMile minekut Pärnu jõel kiirendust:

Eestile muudab EMi enneolematuks teisegi paarisaeruneliku osalemine: sõudeliidu juhatus otsustas logistiliselt mugavas kohas võistluspaika lähetada õrnema sugupoole esindusegi, kuhu kuuluvad pärnakad Annabel Aron, Elo Luik, Liisu Mitt ja Grete Alttoa. Neil on üheksa konkurenti.

Meeste kergekaalu kahepaadil saavad nii kõrgel tasemel tuleristsed Ander Koppel ja Elar Loot, kes lähevad vastamisi 15 paariga.

Ühepaadil stardib Johann Poolak, kel tuleb läbida kõige tihedam sõel: veele lähevad koguni 23 riigi sõudjad.

“Poolak on viimase aastaga teinud väga pika arenguhüppe. Niisamuti on ta meie varumees kahe- ja neljapaadi tarbeks,” hindas juhendaja ja arvas, et kui pärnakas suudab end C-finaali võidelda, oleks see noorelt mehelt märkimisväärne saavutus.

Paarisaerulisel kahepaadil lähevad 19 koondise seas starti Kaur Kuslap ja Jämsä.

“Neil on kõva potentsiaal, ent paarina vähene võistluskogemus,” tõdes Sinisalo, kelle hinnangul oli viimane treening paljulubav. “Kui nad suudavad sama taset hoida, näeme meestelt head kiirust.”

Millised on koondise eesmärgid? “Minule pakuks rahuolu medalite nimel võitlemine. Et selleni küündida, peame oleme kiired. Kui nii läheb, on meil head väljavaated järgmisel aastal Tokyo olümpiale jõuda,” arvas Sinisalo, kelle sõnutsi pole asjaosalistel üle aastapikkuse võistluspausi järel konkurentide tasemest aimugi.

EMil olümpiapileteid ei jagata. Olümpiapääsme noolimiseks on veel vaid üks võimalus. Järgmisel aastal tehakse kvalifikatsiooniregatt, kus saavad osaleda kogu maailma sõudjad.

Tänavune jõuproov möödub koroonaviirusest tingitud piirangutega, näiteks ei lubata Malta-nimelise kanali äärde pealtvaatajaid, niisamuti ei tohi koondised võistluspaika püstitada tavaoludes elementaarseid personaalseid tiimitelke. Peale Sinisalo on Poznanis võistkonna mänedžerina Robert Väli, füsioterapeut Liisbet Puust ja treener Matti Killing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles