Koroonasuvi tegi Pärnust siseturismi magneti

Pärnu Postimees
Copy
Pärnust sai suvel tõeline siseturismi magnet.
Pärnust sai suvel tõeline siseturismi magnet. Foto: Mailiis Ollino

Statistikaameti andmete järgi kasvas suvekuudel siseturistide hulk võrreldes väliskülalistega igal pool Eestis, eriti silmapaistvalt aga Pärnumaal.

Siseturistide osa suurenes juunis, juulis ja augustis kõigis maakondades. Vaid Harjumaal oli tänavu suvel välisturiste rohkem kui sisemaiseid. Erinevalt välismaalastest läksid kohalikud liikvele juba juunis. Mullusega võrreldes oli juunis siseturiste Ida-Virumaal 18 protsenti ja Pärnumaal 19 protsenti rohkem, ülejäänud maakondades olid muutused väiksemad.

Turismimagnetina kerkis esile Pärnu linn, kus eestimaalastest turistide arv kasvas juunis koguni 44 protsenti.

Statistikaameti analüütiku Kristjan Erik Loigu sõnutsi hoogustus siseturism juulis, mil aasta varasemaga võrreldes said 11 maakonda raportida Eesti inimeste kasvanud nõudlusest. Kõige edukamalt läks Pärnumaal, kus omamaiseid külalisi oli kolmandiku võrra enam kui aasta varem.

“Pärnu linn meelitas aga mullusega võrreldes koguni 59 protsenti enam siseturiste. Seega sai just Pärnust tõeline siseturismi magnet. Las jääda igaühe enda otsustada, kas hästi mõjus see, et välismaalasi oli tavapärasest ligikaudu 70 protsenti vähem, või leidis suvesoojust otsiv eestlane välisreisimise piirangutele lahenduse just suvepealinnas,” kirjutas Loik statistikaameti blogis.

Majutatud siseturistid 2020. aasta suvel.
Majutatud siseturistid 2020. aasta suvel. Foto: Statistikaamet

Augustis edenes siseturism mullu sama ajaga võrreldes kaheksa protsenti. Kasvu raskuskese asetus Hiiumaale, mida külastas 57 protsenti enam Eesti inimesi kui aasta tagasi. Suvepealinn Pärnu ei jäänud samuti palju maha, seal majutati mullusest 41 protsenti rohkem siseturiste. Tavapärasest üle veerandi vähem jagus omamaiseid külalisi Järva- ja Raplamaale. Juuli lõpus ja augustis taas levima hakanud koroonaviirus suutis peatada juulis kasvama hakanud nõudluse Tartumaal. Samuti viirusest tugevalt mõjutatud Ida-Virumaal suurenes siseturistide arv augustis võrreldes eelmise aastaga siiski 16 protsenti.

Loigu hinnangul võitsid suvel siseturismist enim Harjumaast kaugemale jäävad maakonnad.

“Suhteliselt kasvas siseturistide arv kõige enam Pärnu- ja Hiiumaal ja absoluutarvudes Pärnumaal,” nimetas Loik. “Tavapärasest enam jagus kohalikke turiste ka Ida-Viru, Jõgeva, Põlva ja Lääne maakonda.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles